Претставата „Животот е прекрасен“ ја воодушеви унгарската публика

Претставата „Животот е прекрасен“ ја воодушеви унгарската публика

зведбата на претставата на „Животот е прекрасен“ на Македонскиот народен театар синоќа на четвртото издание на меѓународниот театарски фестивал „Митем“ во Будимпешта, предизвика бу ...

Иванов: Нема мандат додека не се отстранат правните и политичките пречки

Иванов: Нема мандат додека не се отстранат правните и политичките пречки

Претседателот Ѓорге Иванов денеска изјави дека мандатот за формирање Влада нема да биде врачен се додека правните и политички пречки не бидат отстранети. – Се додека тие пречки не ...

Нови правила за добивање австралиско државјанство

Нови правила за добивање австралиско државјанство

Австралија ги заострува критериумите за добивање државјанство. Подобро познавање на англискиот јазик, подолг престој во земјата и доказ за интеграција, како што е работен ангажман, ...

Почна Страдалната – Страстната – Велика седмица

Почна Страдалната – Страстната – Велика седмица

Последната седмица пред Велигден (Пасха) е Страдална или Страстна седмица, Седмица на маките (страст е црковно-словенски збор и значи: мака, страдание). Страдалната седмица ја прет ...

Иванов во интервју за ХТВ: Државниот интерес е приоритет при секоја моја одлука

Иванов во интервју за ХТВ: Државниот интерес е приоритет при секоја моја одлука

Сите албански политичари кои поаѓаат од интересите на Република Македонија се конструктивни соговорници и секој што поаѓа од интересите на граѓаните што живеат во Македонија. За се ...

Односите меѓу Македонија и Србија се стабилни

Односите меѓу Македонија и Србија се стабилни

Интервју на Заменик-претседателот на Владата на Република Македонија и министер за надворешни работи, Никола Попоски за Магазинот Српска Економија Заменик-претседателот на Владата ...

По СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ го предава македонскиот народ и држава

По СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ го предава македонскиот народ и држава

Уште во 2010 година писателот Блаже Миневски го објави романот „Свирци“, во кој преку симболичен Оркестар за погреби  во состав:  зурлаџијата (Киро Глигоров), шупелкарот (Бранко Цр ...

© 2017 Матица на иселниците од Македонија

Scroll to top