27. Генерално собрание на СМК Reviewed by Momizat on . Во сабота, на 5-ти август се одржа 27. Генерално собрание на Светскиот Македонски Конгрес (СМК) во Големата сала на Музејот на македонската револуционерна борба Во сабота, на 5-ти август се одржа 27. Генерално собрание на Светскиот Македонски Конгрес (СМК) во Големата сала на Музејот на македонската револуционерна борба Rating: 0

27. Генерално собрание на СМК

27. Генерално собрание на СМК
Во сабота, на 5-ти август се одржа 27. Генерално собрание на Светскиот Македонски Конгрес (СМК) во Големата сала на Музејот на македонската револуционерна борба во Скопје. На него беа донесени повеќе резолуции за: одбрана на името на државата и идентитетот на нацијата; суверенитетот, унитарноста и државноста; и за Договорот за добрососедство со Бугарија и  заедничкото македонско-бугарско одбележување на Илинден.
 
На 6 август, во недела, во дворот на црквата “Свети Спас“ до Калето се одржа панихида за сите упокоени знајни и незнајни јунаци и борци за слободата и обединувањето на Македонија и се положи свежо цвеќе на гробот на великанот на македонското револуционерно движење Гоце Делчев.

© 2017 Матица на иселниците од Македонија

Scroll to top