„Биографија низ фотографија“ – изложба за Ченто во Прилеп Reviewed by Momizat on . По повод 60 години од смртта на Методија Андонов Ченто (24 јули 1957), првиот претседател на Президиумот на АСНОМ, синоќа во ликовната галерија на Домот на култ По повод 60 години од смртта на Методија Андонов Ченто (24 јули 1957), првиот претседател на Президиумот на АСНОМ, синоќа во ликовната галерија на Домот на култ Rating: 0

„Биографија низ фотографија“ – изложба за Ченто во Прилеп

„Биографија низ фотографија“ – изложба за Ченто во Прилеп

По повод 60 години од смртта на Методија Андонов Ченто (24 јули 1957), првиот претседател на Президиумот на АСНОМ, синоќа во ликовната галерија на Домот на културата „Марко Цепенков“ во Прилеп беше отворена изложбата „Биографија низ фотографија“ организирана од прилепскиот Завод и музеј. Автор е историчарот Рубин Белчески кој за неколку години собрал повеќе од 200 фотографии и документи.

– Контактирав и барав во повеќе институции, музеи, со семејството на Ченто, за да се собере материјалот. Фотографиите го следат животот на Ченто од неговата 17-годишна возраст, неговото дело, виорниот период веднаш по ослободувањето, процесот против Ченто, па се до неговата смрт во 1957 година. Пренесени се и фотографии на споменици и спомен-обележја за Ченто. Со оваа изложба сакам низ фотоприказна да го претставам животот на еден голем човек, со голема љубов кон татковината. Неговите желби, надежи и неговиот голем патриотизам сакам да им го пренесам на новите генерации, истакна авторот Белчески.

Промоторот Слободан Беличански рече дека изложбата е возбудлива историска приказна.

– Изложбата се доживува со срцето и со умот. Ова е возбудлива историска приказна за еден голем човек – Методија Андонов Ченто кој никогаш не се откажал од своите стремежи, рече Беличански.

Ќерката на Ченто, Марија Јакимоска, истакна дека емотивно го доживува фотографското претставување на животот на нејзиниот татко.

– Возбудена сум, на оваа изложба има фотографии кои и јас досега не сум ги видела. Горда сум на моето семејство, на татко ми, но и на мајка ми која во тие тешки години сама се грижеше за нас. Жал ми е што не дочека дека се обистинуваат нејзините зборови дека вистината и правдата еден ден ќе излезат на виделина за татко ми, рече Јакимоска.

На 17 август ќе се навршат и 115 години од раѓањето на Ченто (1902). Авторот-историчар Рубин Белчески рече дека треба да биде издадена и фотомонографија, а и дека изложбата „Биографија низ фотографија“ може да биде претставена во училиштата и во повеќе градови во земјава.

© 2017 Матица на иселниците од Македонија

Scroll to top