Нема мандат за уништување на Македонија Reviewed by Momizat on . Неслучајно Уставот дава широки ингеренции на Претседателот при создавањето на Владата. Според чл. 90, Претседателот има обврска да го даде мандатот на партијата Неслучајно Уставот дава широки ингеренции на Претседателот при создавањето на Владата. Според чл. 90, Претседателот има обврска да го даде мандатот на партијата Rating:

Нема мандат за уништување на Македонија

Нема мандат за уништување на Македонија

Неслучајно Уставот дава широки ингеренции на Претседателот при создавањето на Владата. Според чл. 90, Претседателот има обврска да го даде мандатот на партијата, која има мнозинство во Собранието, но според член 84 „Претседателот на Република Македонија го определува мандаторот за состав на Владата на Република Македонија“.

Каква улога има Претседателот на Република Македонија? Член 79 од македонскиот Устав е дециден:

„ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ЈА ПРЕТСТАВУВА РЕПУБЛИКАТА.

ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА РЕПУБЛИКАТА Е ВРХОВЕН КОМАНДАНТ НА ВООРУЖЕНИТЕ СИЛИ НА МАКЕДОНИЈА

ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА РЕПУБЛИКАТА СВОИТЕ ПРАВА И ДОЛЖНОСТИ ГИ ВРШИ ВРЗ ОСНОВА И ВО РАМКИТЕ НА УСТАВОТ И ЗАКОНИТЕ.“

Според македонскиот Устав, Македонија е унитарна држава. Унитарен значи целосен, неделив како во однос на територија, така и во однос на државните институции и јазикот.

СО ЕДНА РЕЧЕНИЦА: НЕМА КАНТОНИЗАЦИЈА, НЕМА ДВОЈАЗИЧНОСТ, НЕМА ОДВОЕН ДРЖАВЕН БУЏЕТ ИТН.

Бидејќи Претседателот ја претставува Републиката, тој има должност да го брани нејзиниот унитарен карактер со сите можности кои му ги дава Уставот, вклучително и објавување на воена состојба (чл. 124 и чл. 127).

ЕТЕ ЗОШТО, ПРЕД ДА ГО ДАДЕ МАНДАТОТ ЗА ФОРМИРАЊЕ НА ВЛАДА, ПРЕТСЕДАТЕЛОТ МОРА ДА БАРА ОД ИДНИОТ МАНДАТОР ПРОГРАМА ЗА ЗАЧУВУВАЊЕ НА УНИТАРНИОТ КАРАКТЕР НА ДРЖАВАТА. ПРЕТСЕДАТЕЛСКАТА ИНСТИТУЦИЈА Е ГАРАНТ ЗА ОПСТОЈУВАЊЕ НА ДРЖАВАТА И СО БЕЗОДГОВОРНО ДАВАЊЕ НА МАНДАТ МОЖЕ ДА СТАНЕ ОД НЕЈЗИН ГАРАНТ ВО НЕЈЗИН УНИШТУВАЧ.

Заев и лидерите на албанските партии во Македонија бараат мандат за да го урнат унитарниот карактер на државата и практично да ја уништат. Тие на тој начин не само што вршат кривично дело против државата (чл. 307 и 318 од Кривичниот законик), туку прават и притисок врз Претседателот да ги поддржи во нивниот престап. Под ударот на член 318 потпаѓаат и сите политичари, судии, новинари итн., кои шират пропаганда за уривање на државата.

Неслучајно Уставот дава широки ингеренции на Претседателот при создавањето на Владата. Според чл. 90, Претседателот има обврска да го даде мандатот на партијата, која има мнозинство во Собранието, но според член 84 „Претседателот на Република Македонија го определува мандаторот за состав на Владата на Република Македонија“.

ЗНАЧИ, МАНДАТ МОЖЕ ДА ДОБИЕ САМО ТОЈ, КОЈ Е ОПРЕДЕЛЕН ОД ПРЕТСЕДАТЕЛОТ. ТОА Е ГАРАНЦИЈА ДЕКА МАНДАТ НЕМА ДА ДОБИЕ НИКОЈ, КОЈ СЕ ОБИДУВА ДА ГО РУШИ УСТАВОТ И ДРЖАВАТА. НЕ Е ДОВОЛНО МНОЗИНСТВО ОД ПРАТЕНИЦИ ЗА СОЗДАВАЊЕ НА ВЛАДА. МОРА ДА СЕ ЗНАЕ И ШТО ЌЕ ПРАВАТ. ИНАКУ ИЗЛЕГУВА ДЕКА СЕКОЈА НЕДОВЕТНА ЛИЧНОСТ МОЖЕ „ЗАКОНСКИ“ ДА ГО КОРИСТИ МАНДАТОТ ПРОТИВ МАКЕДОНИЈА.

ТАКА ШТО, ЗАЕВ НЕМОЖЕ ДА ГО ДОБИЕ МАНДАТ ПО ОСНОВ НА ДВЕ ПРИЧИНИ:

Прво, за да собере 61 глас или повеќе од албанските партии, потребно е да потпише програма за укинување на унитарниот карактер на Македонија. Претседателот не може да даде мандат за такво укинуване.

Второ, ако претстави програма за зачувување на унитарниот карактер на државата, нема да добие од поддршка другите албански партии.

По средбата со Претседателот Иванов, Ахмети се пофалил дека му ја дал бомбата, но дека тој го држел фитилот.

ПРАКТИЧНО АХМЕТИ И ДРУГИТЕ АЛБАНСКИ ЕКСТРЕМИСТИ ГО ДРЖАТ САМО ФИТИЛОТ НА СВОЈОТ СТРАВ. СТРАВ ОД ДИНАМИЧНОТО МЕНУВАЊЕ НА СОСТОЈБИТЕ НА БАЛКАНОТ И ВО ОСТАНАТИОТ СВЕТ. НИВНИОТ ПОТЕГ МОМЕНТНО Е НА ТЕШКИ ГУБИТНИЦИ, КОИ ИЗИГРУВААТ ПОБЕДНИЦИ ЗА ДА ДОБИЈАТ ТОА ШТО НЕ УСПЕАЛЕ ДА ГО ДОБИЈАТ ОД 2001 г. ПА НАВАМУ. СО ДРУГИ ЗБОРОВИ, АХМЕТИ ГО ДРЖИ ПИШТОЛ СО ВОДА И МАФТА СО НЕГО КАКО ДА ДРЖИ АТОМСКА БОМБА.

По ова перчење, во денови што следат ДУИ повторно ќе побара коалиција со ВМРО-ДПМНЕ со слегнати ставови и желба ДА ГИ ДОБИЕ ОТСТАПКИТЕ КОИ ВМРО-ДПМНЕ МУ ГИ ВЕТУВАЛ ВО ПРЕГОВОРИТЕ. ДА БЕВ НА МЕСТОТО НА ГРУЕВСКИ, АХМЕТИ ВЕДНАШ ЌЕ ГО ОТКАЧЕВ ЕДНАШ ЗАСЕКОГАШ. ЗАТОА ШТО ДОАЃА КРАЈОТ НА НЕГОВОТО ДВЕДЕЦЕНИСКО ТЕРОРИСТИЧКО ИТРОМАНСТВО. ДОАЃА НЕ САМО НЕГОВИОТ КРАЈ, ТУКУ И КРАЈОТ НА АЛБАНСКИОТ ЕКСТРЕМИЗАМ ВО И НАДВОР ОД МАКЕДОНИЈА.

АЛБАНЦИТЕ НА БАЛКАНОТ УШТЕ НЕ ЗНААТ ШТО ГИ ЧЕКА. ТОА ШТО ГИ ЧЕКА Е КАЖАНО ОД ЈАСНОВИДКАТА ВАНЃА УШТЕ НА ПОЧЕТОКОТ ОД 90-ГОДИНИ НА МИНАТИОТ ВЕК. ПРИТОА, НАВИСТИНА Е КАЖАНО ОД ВАНЃА И НЕМА ВРСКА СО ФАНТАЗИИТЕ КОИ ГО КОРИСТАТ НЕЈЗИНОТО ИМЕ ЗА СВЕТСКАТА ПОЛИТИКА. ПРИ СРЕДБА НА ВАНЃА СО ПОРАНЕШНИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ НА БУГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧКА ПАРТИЈА АЛЕКСАНДАР ЛИЛОВ (на таа средба била присутна и легендарната тренерка Нешка Робева), ВАНЃА СЕ ЗАИНТЕРЕСИРАЛА ЗОШТО САД И ЕВРОПА ТОЛКУ МНОГУ СЕ ИНТЕРЕСИРААТ ЗА АЛБАНИЈА. ЛИЛОВ И ОБЈАСНИЛ ДЕКА ОВАА ДРЖАВА ИМА ВАЖНА И СТРАТЕШКА ПОЛОЖБА НА БАЛКАНОТ. ВАНЃА САМО КРАТКО КАЖАЛА: „ТАКВА ДРЖАВА НЕМА ДА ПОСТОИ“.

Доаѓа времето за расчистување со албанските тортури врз Балканот во последните три века.

ВО МАКЕДОНИЈА ПАК – ТРЕБА ДА СЕ ОДРЖАТ ИСТОВРЕМЕНО ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ И ЛОКАЛНИТЕ ИЗБОРИ И ДА СЕ ФОРМИРА САМОСТОЈНА МАКЕДОНСКА ВЛАДА.

© 2017 Матица на иселниците од Македонија

Scroll to top