АНАСТАСИЈА ЃУРЧИНОВА – ИТАЛИЈАНСКИОТ ЈАЗИК Е ПОСТОЈАНО АТРАКТИВЕН

Какви се' активности се вклучени во 15. „Недела на италијанскиот јазик во светот“ која се одржува и во Македонија? „Неделата на италијанскиот јазик“ е манифестација која секоја година во овој период се одвива истовремено насекаде во светот, започна на 19 октомври и ќе трае се' до крајот на месецов. Годинешнава нејзина рамковна тема е „Италијанскиот јазик и музиката“, т.е. „Мелодичноста на италијанскиот јази ...

Read more

ЃОРГИ ЈАНЧЕВСКИ: МАКЕДОНСКАТА ЕКОНОМИЈА Е ЖИЛАВА, НО ЗА СЕ’ ИМА ГРАНИЦИ

По речиси две децении на кормилото на НЛБ Тутунска банка, кон крајот на годинава заминувате во пензија, заокружувајќи плодна кариера. Како се чувствувате и што ќе му порачате на Вашиот наследник? Се чувствувам многу убаво, бидејќи нашиот тим направи успешна приказна која трае 30 години, модерна банка што беспрекорно функционира и што внесе новини и позитивна енергија во македонскиот банкарски систем. На мој ...

Read more

МОЈМИР МРАК: ТЕШКО ДО ПОГОЛЕМ РАСТ САМО СО СТРАНСКИ ИНВЕСТИЦИИ

Г-дине Мрак, како би ја оцениле македонската економија во однос на соседните земји, во што сме слични, а во што различни ? Ако се спореди економската ситуација во Македонија и во Словенија, па и со другите држави во регионот во последните 10 години, може да се рече дека за разлика од другите, Македонија лесно ја помина кризата и беше релативно малку погодена. Веројатно, една од главните причини за тоа беше ...

Read more

ЕМРЕ КОЗЛУ: ГО УДВОИВМЕ ТУТУНСКОТО ПРОИЗВОДСТВО ВО МАКЕДОНИЈА

Индустриското производство во август регистрираше одличен скок, а статистичките податоци покажуваат дека токму тутунското производство има голем раст. Дали проширувањето на производството на „Филип Морис“, кое токму во август и септември беше зголемено во Тутунскиот комбинат - Прилеп, ја крена тутунската индустрија? Според статистичките податоци, вкупното производство на тутунски производи во август 2015 го ...

Read more

НИКОЛА ЉУШЕВ: ЦЕЛТА Е РАЗВОЈ НА ПАЗАРОТ, А НЕ ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ЦЕНИТЕ

Господине Љушев, спојувањето на „Вип“ и „Оне“ е веќе завршено. Што треба да очекуваат вашите корисници, сегашните, но и новите?  Интересот на корисниците за најсовремени, иновативни и пристапни понуди и услуги е еден од клучните мотиви за донесување на одлуката за спојувањето на „Вип“ и „Оне“. Оттаму сосема природно е ние и понатаму, со уште поголема енергија, посветеност и креативност, да продолжиме на кор ...

Read more

ВЕРЧЕ KАРАФИЛОСКА: НЕ ПОДЛЕГНАВ НА ТУЃИТЕ НЕСРЕЌНИ ПРИКАЗНИ

Со „Бездомникот“ го барав својот начин на пишување, но денес го оставам да си го живее својот живот и едвај чекам да ја почнам следната приказна, вели младата Верче Kарафилоска, студентка која во април годинава ја објави својата прва книга. По пет години пишување и дваесет и две преправки, нејзиниот роман-првенец за само пет месеци веќе го доживува третото издание, а ракописот стаса до рацете на најголемата ...

Read more

ЈАЦЕК ГЛОМБ – ПРАВИМЕ УНИВЕРЗАЛНИ ПРИКАЗНИ ЗА БЕГАЛЦИТЕ

Во Македонскиот народен театар во Скопје (МНТ) на 4 октомври ќе гостувате со претстава во Ваша режија „Мојата Босна“, која премиерно беше изведена минатата година во Театар Стари во градот Болеславјец во Полска. Според најавите, тоа е впечатлива приказна за полските ре-емигранти од Босна и Херцеговина кои живеат во Болеславјец, а се вратиле во Полска по 1945 година. Што од животот на овие луѓе чии предци би ...

Read more

БОЖИДАР БОТА НИКОЛИЌ: НЕМА РЕМЕК-ДЕЛО БЕЗ ХУМОР И ДОБРА ИДЕЈА

Од оваа временска перспектива и имајќи го предвид Вашето големо искуство како кинематографер и режисер, каде би ја сместиле југословенската, во контекст на светската кинематографија? Југословенските филмови беа присутни на сите големи светски фестивали и на нив добиваа награди. И што се случи? Се распадна кинематографијата на сите земји во регионот кои беа дел од поранешната држава. Верувајте ми, што се одн ...

Read more

ЗЛАТКО ДИЗДАРЕВИЌ: НА ПОЛИТИЧАРИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА, СРБИЈА, БИХ, ХРВАТСКА ИМПЕРАТИВ ИМ Е ВЛАСТА, А НЕ ДЕМОКРАТИЈАТА

Златко Диздаревиќ е познат писател, новинар и дипломат од Босна и Херцеговина. Го сметаат за еден од најдобрите познавачи на Блискиот Исток во регионот. Впрочем, со таа проблематика се занимава 35 години, а од тоа најмалку 12 години живеел во тој дел од светот. Бил новинар, уредник и дописник на „Ослобоѓење“ од Бејрут, Дамаск... Посебен белег остави како амбасадор на БиХ во Јордан, Ирак, Сирија и Либан, а и ...

Read more

KАРЛОС ФЛОРЕС ХУБЕРИЈАС: МАКЕДОНИЈА БЕШЕ ПРЕТСТАВУВАНА КАКО ЛОШО МОМЧЕ ЗА БЕГАЛЦИТЕ, А ВСУШНОСТ ГРЦИЈА БЕШЕ ТОА

Во ситуација кога мигрантите напуштаат една земја-членка на ЕУ како Грција, а веќе се на безбедно, значи животот не им е загрозен, и сакаат да излезат и да одат во друга земја-членка на ЕУ, притоа во средината на патот е Македонија, како е можно земјата сама да мора да се справува со нив, кога тие не се нејзин проблем? Ова, според шпанскиот професор по уставно право на Универзитетот во Валенсија и почесен к ...

Read more

© 2017 Матица на иселниците од Македонија

Scroll to top