ЛОРЕНС ОЕР: ИЗБОРИТЕ СЕ НАБЛИЖУВААТ, РАБОТИТЕ НЕ СЕ ЗАВРШУВААТ

Според Европската комисија, Македонија се наоѓа во критична политичка ситуација. Како гледате на остварувањето на договорот од Пржино и дали опструкциите му наштетија на процесот? Треба апсолутно да се напредува и да се продолжи со спроведувањето на структурните реформи што беа наведени како ургентни во договорот од Пржино, а околу кои има доцнење. Се договоривме да се направи ревизија на избирачкиот список ...

Read more

СВЕТОЗАР ЈАНЕВСКИ: „ТИКВЕШ“, БИП И „БАДЕЛ“ЌЕ БИДАТ СВЕТСКИ ИГРАЧ

Господине Јаневски, пред 12 години, по излегувањето од „Пивара“, потенциравте дека развојот на „Тиквеш“ ќе има приоритет, и така и беше. Годинава компанијата слави 130 години постоење, градење бизнис и традиција. Вината на „Тиквеш“ последните години се бренд број еден во земјава, на Балканот, каде се' на друго место во светот? Кога ја донесувавме одлуката за инвестирање во „Тиквеш“, во 2003 година, имаше мн ...

Read more

ПИТЕР ЕНДЕНДАЈК – ПОТРЕБНА Е ЖЕЛБА ЗА ЗАШТИТА НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО

Документарен филм за приватната колекција „Ендендајк“ што содржи аудиоматеријали на традиционална музика од голем број земји неодамна беше прикажан на Факултетот за музичка уметност во Скопје. Филмот во продукција на „БузАр“ го прикажува интересот на колекционерот Петер Ендендајк за фолклорната музика и колекционерство, кој вклучува и плочи, касети, цедеа со македонски фолклор од периодот на 50-тите, 60-тит ...

Read more

ИВАН ПОПОВСКИ: ЧОВЕКОТ ЈА ПРАВИ ПРЕТСТАВАТА ЖИЛАВА ДА НЕ МОЖЕ НИШТО ДА ЈА УБИЕ

Во Македонскиот народен театар шеесетина актери со возбуда ја чекаат премиерата на претставата на која работат неколку месеци, „Мајсторот и Маргарита“ од Михаил Булгаков. Неколку илјади почитувачи на театарската уметност со иста таква возбуда чекаат завесата да се крене на 2 декември. Сите заедно очекуваат едно несекојдневна претстава со високо естетското ниво. Се разбира зашто кога режисерската палка ја им ...

Read more

ЕЛИ МИЛОШЕСКА-ЛУЧЕСКА – ГО УДВОИВМЕ НАУЧНИОТ КАДАР

Институтот за старословенска култура од Прилеп годинава одбележува јубилеј, 35 години постоење и успешна работа. Основан е на 15 јули 1979 година, а следната година на први јули и официјално почнал со работа. Оваа јавна научна установа со својата научноистражувачка дејност, од областа на општествените и хуманистичките науки на почетокот, прерасна во познат научен центар за мултидисциплинарно проучување на к ...

Read more

НИКОЛА ЖЕЖОВ: МАКЕДОНСКОТО РЕВОЛУЦИОНЕРНО ДВИЖЕЊЕ БИЛО САМО МАКЕДОНСКО

Поттикнати од одредени написи и ставови за основањето и за улогата на Македонската револуционерна организација што предизвика голем број реакции меѓу стручната фела и на социјалните мрежи, во редакцијата се јавија историчари, истражувачи на таа материја, со ставови формирани и поткрепени со факти, со докази и архивски материјали. Нашиот весник во неколку продолженија ќе ги објави мислењата на еминентни позн ...

Read more

ЕРНСТ РАЈХЕЛ: ВО ВАШИОТ ИЗВЕШТАЈ ЗА НАПРЕДОК НЕМА НАПРЕДОК

Специјалниот ополномоштеник за Западен Балкан во Министерството за надворешни работи на Германија, Ернст Рајхел, изминатите два дена беше во посета на Македонија, за да предупреди на потребата од забрзување на политичкиот договор од Пржино и на неприфатливоста на евентуалните натамошни одложувања. Притоа тој даде ексклузивно интервју за „Утрински весник“. Господине Рајхел, која беше целта на Вашата четврта ...

Read more

ТОМИ АХОНЕН: И МАКЕДОНИЈА МОЖЕ ДА РАЗВИВА МОБИЛНИ ТЕХНОЛОГИИ

Томи Ахонен беше рангиран од магазинот „Форбс“ како врвен светски експерт во сегментот на мобилната телефонија. Тој зборувал на конференции во над 100 градови низ целиот свет и е еден од најрелевантните експерти во мобилната индустрија. Ахонен е автор на 12 најпродавани книги и се појавува во повеќе од 140 објавени книги, напишани од луѓе во мобилната индустрија. Редовно е застапен во медиумите, во повеќе о ...

Read more

ДАРИО ЦИЕВСКИ И САРА ЦВЕТКОВСКА: БЕВМЕ МЕЃУ НАЈМЛАДИТЕ ТАНЧАРИ НА „ФРОНТ“

Оригиналниот и необичен музички-танцов перформанс „Мувинг саунд“ на двајца млади кумановчани сведочи за вложениот напор за издигнување на современиот танц на едно повисоко ниво во Македонија. Станува збор за млади и амбициозни личности Дарио Циевски (20) години, студент на психологија на Универзитетот „Кирил и Методиј“ и музичар и Сара Цветковска (18), ученичка во ДМБУЦ „Илија Николовски-Луј“ во Скопје, кој ...

Read more

НИКОЛА ПРОЈЧЕВСКИ: ЕДЕН МЕСЕЦ ВО ТЕАТАРОТ „ГЛОУБ“ Е КАКО УШТЕ ЕДЕН ФАКУЛТЕТ

Силни се впечатоците на актерот од битолскиот народен театар, Никола Пројчевски, кој неодамна се врати од Лондон, каде што беше вклучен во интернационален актерски проект во Шекспировиот театар „Глоуб“. Тој вели дека едномесечниот престој таму е како да завршиш уште еден драмски факултет, а стекнатите актерски искуства и контакти се непроценливи. Пројчевски беше единствениот од Југоисточна Европа во тимот а ...

Read more

© 2017 Матица на иселниците од Македонија

Scroll to top