ТОМАЖ ПАНДУР: BРЕМЕ E ВО МАКЕДОНИЈА ДА СОЗДАДЕМЕ СИЛЕН МЕЃУНАРОДЕН ТЕАТАРСКИ ЦЕНТАР

Kултниот европски режисер Томаж Пандур годинава првпат ќе режира претстава во македонски театар – Шекспировиот „Kрал Лир“, чија премиера во Македонскиот народен театар се најавува за крајот на август и почетокот на следната театарска сезона. Роден во Марибор, Словенија, Томаж Пандур одамна е европски, и географски и според реномето. По неколку години на релација Берлин-Хамбург, од 2005 година живее и работи ...

Read more

БИСЕРА ЧАДЛОВСКА – МЕ ПРИВЛЕКУВААТ КОМПЛИКУВАНИ НЕШТА

Мјузиклот „Чикаго“ на крајот од минатата година внесе силна и впечатлива енергија на сцената на Македонскиот народен театар, која се' уште ја привлекува публиката. Вие диригирате со бигбендот на Факултетот за музичка уметност и хорот на Македонската опера и балет, како ја доживувате својата „улога“ и сметате ли дека „Чикаго“ го подигна нивото на вреднување на мјузиклот во земјава? „Чикаго“ е првиот лиценцир ...

Read more

ВАУТЕР ПЛОМП: ЕУ ДОПОЛНИТЕЛНО ЌЕ ГИ ОЦЕНИ УСЛОВИТЕ ЗА ИЗБОРИ

Холандија ќе има важна улога следните шест месеци откако го презеде претседателството на ЕУ. Најавено е дека во февруари ќе се подготви привремен извештај за Македонија. Кога точно ќе се случи тоа и како Вашата земја, ќе бидат вклучена во овој период? Во првите шест месеци од годинава Холандија е претседавач со Советот на ЕУ, што вклучува претседавање со министерските состаноци и преземање на улогата на сиг ...

Read more

МАРЈАН НИКОЛОВ – ИМАМЕ ХИБРИДНА, А НЕ ПАЗАРНА ЕКОНОМИЈА

Господине Николов, зад нас е година на голема политичка криза која влијаеше и врз економијата. Како во Центарот за економски анализи ги проценувате последиците? Ние повеќе од 20 години сме во политичка криза. Проблемот е што кај нас никогаш не заживеа вистинска парламентарната демократија, што е услов за ефикасна пазарна економија. Првиот инцидент што покажа дека ние немаме капацитет да го ислушаме граѓанст ...

Read more

ИНТЕРВЈУ НА ПРЕМИЕРОТ НИКОЛА ГРУЕВСКИ ЗА МАГАЗИНОТ “ЛИДЕРС”: ПРЕДНОСТИТЕ НА МАКЕДОНИЈА

Премиерот Никола Груевски во интервју за американскиот магазин „Лидерс“ зборува за стратегиските приоритети на Владата, за странските инвестиции, можностите за развој и стабилност на земјата, бегалската криза... „Лидерс“ магазин е основан во 1978  и се занимава со светските лидери во политиката, дипломатијата, бизнисот, медиумите. „Лидерс“ е единствен светски магазин кој ги пренесува ставовите и визиите на ...

Read more

АЛЕКСАНДАР ЧИЧАКОВСКИ – НЕМА ДА ДОЗВОЛИМЕ ИМПРОВИЗАЦИИ ВО ИЗБОРНИОТ ПРОЦЕС

Господине Чичаковски, на чело на Државната изборна комисија сте едвај три недели. Успеавте ли да ги фатите конците и да воспоставите ритам, со оглед на тоа што се доцнеше со роковите? Се трудам да ги поврзам редовите во ДИК, а предност ми е тоа што долго време ја следам нејзината работа, со голем дел од луѓето сум фамилијарен. Најголем предизвик ми е како да воспоставиме добар систем на работа со останатите ...

Read more

ТАКИ ФИТИ: НИ ТРЕБА „НОРМАЛНА“ ВЛАДА, А НЕ ХИБРИДНИ РЕШЕНИЈА

Неодамна бевте избран за претседател на МАНУ, а од 1 јануари и официјално стапувате на функцијата. Кои ќе бидат Вашите приоритети како прв човек на МАНУ? Задржувањето и понатамошното јакнење на независноста и самостојноста на МАНУ, квалитативното подобрување на научноистражувачкиот процес и на уметничкото творештво, јакнењето на советодавната функција и збогатувањето на меѓународната соработка, се најзначај ...

Read more

БИЛЈАНА ПЕЕВА-ЃУРИЌ: СОСТОЈБИТЕ ВО МЕТАЛУРГИЈАТА СЕ АЛАРМАНТНИ

Покрај падот на цената на енергенсите, во последно време е забележлив и падот на цените на металите. Како овие трендови во светот се одразуваат врз македонските производители на основни метали кои се стожерот на македонската индустрија? Имајќи ги предвид улогата и економското влијание кое индустријата за основни метали го генерира во рамките на националната економија, не само преку нејзиното директно влијан ...

Read more

ВАНЧО ЃОРЃИЕВ: МАКЕДОНЦИТЕ ЗНАЕЛЕ КОИ СЕ И ШТО СЕ УШТЕ ПРЕД ВМРО

Проф. д-р Ванчо Ѓорѓиев е редовен професор на Филозофскиот факултет, на Катедрата за историја, и важи за еден од најголемите познавачи на илинденскиот период, како и на периодите пред и по него. Во рамките на серијата текстови со еминентни познавачи на оваа материја, во интервјуто со проф. Ѓорѓиев разговаравме за околностите што доведоа до создавање на Македонската револуционерна организација. Кои биле пред ...

Read more

ПЕТАР ГОРКО: ИНДИВИДУАЛНИОТ СТАВ МИ Е ПОВАЖЕН ОД ОНОЈ НА МНОЗИНСТВОТО

Битолскиот шарм не е категорија што се добива само со местото на раѓање. Тоа е шарм што се стекнува и заслужува со личен труд и поведение, прво на Широк сокак, а може да се манифестира и надвор од Битола, ширум светот. Таквиот шарм актерот Петар Горко го усовршува цел живот, а најмногу го искажува на сцената на Битолскиот народен театар, во последниве 25 години. Повеќе од две децении сте еден од најпопуларн ...

Read more

© 2017 Матица на иселниците од Македонија

Scroll to top