МИТРОПОЛИТ КУМАНОВСКО-ОСОГОВСКИ, ВЛАДИКАТА ЈОСИФ:Името на државата не е своина на една генерација!

Елизабета АРСОСКА Со владиката отворено разговараме за состојбите во неговата епархија, за МПЦ-ОА, за односите во Синодот, за контактите со колегите од другите помесни цркви...Меѓу другото, митрополитот кумановско-осоговски порачува дека не смееме да дозволиме промена на името и да одлучуваме во име на другите, бидејќи тоа не е своина на една генерација, особено кога голем добар дел од минатите генерации ги ...

Read more

ТИЈАНА ДАПЧЕВИЌ:Доста е со патетика, одам да победам

Ѓорге Стојанов Македонија конечно има хитовски рефрен и публиката песната „Таму кај што припаѓам“ генерално ја оцени како добра. Тијана Дапчевиќ, нашата претставничка на Евросонг во Данска е задоволна од изборот, но и од реакциите. Со националниот сервис одбрале квалитетен тим, како што вели, добри познавачи на европското музичко шоу. - За нас случајности нема. Сe` ќе биде тактички осмислено. Чест ми е што ...

Read more

Гудрун Штајнакер: ЕУ не затвора очи околу Македонија

Слободанка Јовановска   Празниците ги поминавте во Македонија и бевте сведок на драматичните случувања во pарламентот. Да ја повторам дилемата на Карл Билт - има ли место во ЕУ за држави како нашата? Може ли да се простиме од препораката за преговори? Случувањата од 24 декември сигурно не оставиле добар впечаток во странство. Ако не се решава конфликтот меѓу владината партија и опозицијата, тогаш тоа н ...

Read more

Србија се труди да биде најблизок македонски пријател и креатор во регионот

Македонија и Србија се во најсложена ситуација во поглед на европските интеграции. Од нив се бара нешто што од никој друг не се барало. Српскиот претседател Томислав Николиќ во интервјуто за Вечер ја отвори својата политика за јавноста до најситен детал и може да се види голема разлика во однос на она што досега го работеше Борис Тадиќ. Вели дека ја почитува целовитоста на Босна и Херцеговина иако поради то ...

Read more

Со враќање на визите ќе страдаат невини

Дали планот за отворање пристапни преговори и паралелно решавање на прашањето за името ќе доживее успех, во голема мера зависи од однесувањето на „големите" меѓу земјите-членки на ЕУ. Притоа, улогата на Германија се смета за клучна. Според последните информации од Берлин, германската влада е меѓу оние што го поддржуваат промовираниот пристап и работат тој да се реализира. Тоа недвосмислено произлегува и од ...

Read more

Да ги научиме младите да размислуваат капиталистички

Во Македонија сум престојувал веќе шест пати, последниве години доаѓам два пати годишно. Вака ја започнува својата приказна Ендрју Пејкоф, американски бизнисмен со македонско потекло, сопственик на втората по големина компанија во САД за полнење вода во шишиња. Нејзините производи можат да се најдат во најголемите синџири на маркети во САД. Господинот Пејкоф минатата недела престојуваше во Охрид каде што уч ...

Read more

© 2017 Матица на иселниците од Македонија

Scroll to top