ЖИВКО МУКАЕТОВ: АЛКАЛОИД – 80 ГОДИНИ ПОСВЕТЕНОСТ, РАЗВОЈ, ИНВЕСТИЦИИ, И УСПЕХ

Живко Мукаетов, генерален извршен директор и Претседател на Управен одбор на Алкалоид АД Скопје Алкалоид годинава слави 80 години јубилеј од основањето. Малку се компаниите во Македонија кои слават вакви јубилеи, а уште помалку се оние кои зад себе имаат успех. Приказната за развојот на Алкалоид денес е синоним за успех, посветеност и  квалитет во Македонија, но и пошироко. Ако треба накратко да се опише на ...

Read more

ДРАГАН ТЕВДОВСКИ: ВО ЕКОНОМИЈАТА НИШТО НЕ Е ДАДЕНО ЗДРАВО ЗА ГОТОВО

Професорот Драган Тевдовски од Економскиот факултет е еден од четворицата добитници на наградата за најдобар научник на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“. Тевдовски го доби признанието за врвни резултати во општествените науки. Тевдовски на додипломски студии предава статистика за бизнис и економија, а и квантитативни методи во финансии; на постдипломски студии анализа на временски серии. Тој одговара за ...

Read more

ПОТРЕБНА Е ПОДДРШКА ЗА МИРОТ И РАЗВОЈОТ НИЗ ЦЕЛИОТ СВЕТ

„За да се постигне ова ни се потребни милиони луѓе да го поддржат мирот и развојот низ целиот свет. Јас сигурно ќе учествувам во оваа кауза“, вели д-р Срѓан Керим, кандидат на Македонија за генерален секретар на ОН, одговарајќи на пет прашања на Институтот „Планета Земја“ До кој степен во кандидатурата за генерален секретар на ОН ќе дадете приоритет на меѓународниот развој како предуслов за мир и безбедност ...

Read more

ХАЈНДЛ: СИТЕ ОСОМНИЧЕНИ ВО ПРИСЛУШКУВАЊЕТО МОРА ДА ОДГОВАРААТ

Во интервју за ДВ, германскиот пратеник Хајндл вели дека решението на кризата во Македонија е во Договорот од Пржино. Аболицијата мора да се повлече, а виновниците да одговараат. Со него разговараше Аделхајд Фаљке Македонија веќе долго време е во кризна состојба. Протестите не престануваат и покрај откажувањето на изборите од 5 јуни. Повод за протестите беше амнестијата на Иванов, но незадоволството на граѓ ...

Read more

НИКОЛЧЕ ПЕТКОСКИ: ШТЕДНИТЕ ВЛОГОВИ СЕ СИГУРНИ, ГРАЃАНИТЕ ДА НЕ ИЗБРЗУВААТ

Дали и како најновата одлука на Народна банка на Македонија за зголемување на основната камата ќе се одрази врз каматите на кредитите и депозитите во банката? Овој потег на Народна банка на Македонија беше очекуван и практично на некој начин беше најавен од гувернерот. Каматната стапка на благајничките записи е основна референтна стапка според која деловните банките ги креираат своите каматни политики. Мисл ...

Read more

ЛИЛЈАНА МАЗОВА – САМО ЧЕТИРИ ТЕАТРИ ИМААТ ЗНАЧАЈНА ПРОДУКЦИЈА

Двете монографии чиј автор и коавтор сте, а кои беа промовирани во декември минатата година, се поводот за нашиот разговор. Монографијата за Бранко Ѓорчев и монографијата за Турски театар - Скопје кој одбележа 65 години постоење што ја подготвивте заедно со Атила Клинче. Кажете ни нешто повеќе за нив. Монографиите излегоа од печат во растојание од неколку месеци, а промоциите случајно им беа во иста седмица ...

Read more

ЈОСИП ЈУРАТОВИЌ: НА МАКЕДОНИЈА И’ ТРЕБА ВИСТИНСКА ДЕМОКРАТИЈА

Како ја оценувате актуелната политичка ситуација во Македонија? Држи ли проценката на „Франкфуртер алгемајне цајтунг“ дека земјава ќе биде следното кризно жариште во Европа? Состојбата не оди на добро, но не мислам дека е толку критична за да доведе до распаѓање на државата, како што проценува весникот. Сепак, факт е дека долго време ситуацијата во Македонија е многу сложена и станува се' полоша. Не функцио ...

Read more

ЈЕЛИСАВЕТА ГЕОРГИЕВА: ЕДУКАЦИЈА И ВМРЕЖУВАЊЕ НА ФИРМИТЕ ВО ЗАЕДНИЧКИ КЛУБ

Стопанската комора на Македонија, следејќи ги трендовите во европските земји, креираше нова алатка со која ќе им помага на бизнисите за нивен постојан раст. Формиравте Клуб на менаџери кој има веќе 40 членки, и на овие фирми им ставате на располагање логистика, знаење, професионалност, поддршка од домашните институции со цел нивна поддршка, развивање, напредок и поврзување со домашни и странски партнери. Ов ...

Read more

ЉУБИША НИКОДИНОВСКИ-БИШ – „МОЌТА НА ТЕАТАРОТ“ СОЗРЕВАШЕ ВО ИЗМИНАТИТЕ ЧЕТИРИ ДЕКАДИ

Како автор на монографијата „Моќта на театарот“, која беше промовирана на минатогодишното, 40. издание на Меѓународниот театарски фестивал „Млад отворен театар“, а во која на едно место хронолошки ја поместивте неговата богата историја, задоволен ли сте од досегашниот интерес за неа во јавноста? Прегледот на основните информации, како и на главните идеи за развојот на „Млад отворен театар“, ја претставуваат ...

Read more

МИТКО ГОГОВ: „СТРУМИЧКИОТ КАРНЕВАЛ“ Е ПРАЗНИК, ЕУФОРИЈА, ТРАДИЦИЈА…

Веќе претставува своевидна традиција Карневалот во Струмица да започнува со изложба на фотографии од претходните карневали. Дали на конкурсот учествуваат само професионални фотографии, или има место и за аматери ентузијасти? Конкурсот е отворен за сите оние кои имаат успешни фотографии и кои сакаат да се вклучат во споделувањето на магичните моменти од еуфоријата и амбиентот кои ги нуди „Струмичкиот карнева ...

Read more

© 2017 Матица на иселниците од Македонија

Scroll to top