МКЦ “СОНЦЕ”, во Корча ќе ги промовира новите книги на амбасадорот Ристо Никовски и Стефан Влахов Мицов

Во Корча, во организација на Македонскиот културен центар “СОНЦЕ” и со подршка на општина Корча, на 1-ви март 2014 година, во просториите на Библотеката “Тими Митко”, со почеток во 12.00 часот ќе се одржи промоција на книгите “Улогата на САД во македонските голготи (1991-2013)” од амбасадорот Ристо Никовски и книгата “Држава - како се гради и брани” од проф. д-р Стефан Влахов Мицов, Македонец од Бугарија. П ...

Read more

Македонците од Голобрдо и нивната народна архитектура

Статијата од А. А. Новик „Македонци – Муслимани во Албанија“ претставува резултат на истражувањата на рускиот Музеј на антропологија и етнографија император Петар Велики (Кунсткамера / Kunstkamera) и Балканската комисија (Balkan - Kommission) на Австриската академија на науките во селoто Требиште, Албанија, во септември 2008 година. Голобрдо е природен резерват, сосема уникатна средина во однос на зачувувањ ...

Read more

Черноземски го убива кралот, но кој дава наредба за убиството?

Бродот, кој е насочен кон пристаништето наречено - обединета и независна Македонија, на својот пат минува разни сцили и харибди, што од неговиот кормилар бара исклучителна вештина во поминувањето на пречките. Несомнено, тоа му е апсолутно јасно на Тодор Александров, неприкосновениот водач на македонското ослободително движење. Иако предводи моќна воена организација, составена од лојални членови, Александров ...

Read more

Ферид Мухиќ ќе учествува на македонската поетска манифестација во Шведска

Познатиот македонски филозоф, писател и публицист д-р Ферид Мухиќ ќе биде гостин на културната манифестација Ден на македонската поезија во Шведска што ќе се одржи на 29 март во Македонското друштво “Кочо Рацин” во Борос. Оваа традиционална манифестација, единствена од таков вид во редовите на македонската дијаспора во Западна Европа, годинава го одбележува својот 20-годишен јубилеј. Покровител на манифрест ...

Read more

Дијаспората без вести од МТВ

Премиерот Никола Груевски едноставно, нема среќа со ветувањата. Но, додека македонската јавност е одамна свикната на неговиот нескротлив, преродбенички ентузијазам, поради кој, летнат во височините како рекламниот балон за привлекување на странските инвеститори, секој ден во неделата по 24 часа незапирливо ветува се и сешто, во дијапазон - од фамозните осум милијарди до сите варијанти на портокалови и црвен ...

Read more

Изборите во Бугарија и националните малцинства

Проблемите на бугарската држава од 1878 година до денес со националните малцинства се заложник уште од нивното создавање. Слично на останатите балкански држави, населението на Бугарија претставува мултинационална и мултикултурна заедница. Државата, значи се самоманифестира како унитарна. Оттука и нејзиниот стремеж да ги претопи малцинствата за што се користи со најразлични средства. Од статистички до физичк ...

Read more

Македонците во САД ќе се пребројуваат без МПО

Македонската патриотска организација е исклучена од проектот „Македонско-американска коалиција за пописот 2010“, соопшти вчера Обединетата македонска дијаспора (ОМД). - ОМД вложи напори да создаде коалиција, со што неколку македонско-американски групи ќе можат да работат на заедничката кауза - утврдување на точната бројка на Американци од македонско потекло. За жал, МПО се оддалечи од таа цел, повикувајќи г ...

Read more

© 2017 Матица на иселниците од Македонија

Scroll to top