38 ГОДИНИ ОД ФОРМИРАЊЕТО НА ЛИТЕРАТУРНОТО ДРУШТВО „ГРИГОР ПРЛИЧЕВ“

На 31 март се навршија 38 години од формирањето на Литературното друштво „Григор Прличев“ од Сиднеј. По повод својот јубилеј Извршниот одбор на Друштвото изнесе работен план за престојните две години со цел да се прослави во 2018 година 40 годишницата од постоењето. Се планира покрај издавањето на повеќе наслови од членовите, да се издадат книгите: Монографија од Друштвото; Архивот на Друштвото како и Антол ...

Read more

ОТВОРЕНА МАНИФЕСТАЦИЈАТА „МАЈКА МАКЕДОНИЈА“ – 70 ГОДИНИ ОД ДОСЕЛУВАЊЕТО НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО ВОЈВОДИНА

Во саботата,во Панчево, Србија, беше свечено отворена манифестацијата „Мајка Македонија“ по повод 70 години од доселувањето на Македонците во Војводина. Maнифестацијата беше отворена во Градската управа во Панчево, а покрај обраќањето на официјалните гости од државните и локалните власти, на старата железничка станица е засадено стебло на македонски даб како симбол на долговечност, континуитет и заеднички ж ...

Read more

ХАМИЛТОН: УСПЕШНАТА ПРИКАЗНА НА СЕМЕЈСТВОТО ТЕРЗИЕВ

Опкружен со семејството и пријателите, Гус и неговата сопруга Крисула ги дувнаа свеќите на неговата торта за 80-от роденден, додека нивниот Селски ресторан (Village Restaurant) во Хамилтон, Oнтарио, Канада, прослави 40 години од неговото отварање. На 1 април 1976 година, тогашниот 40-годишен Гус Терзиев, го собрал неговото семејство и им кажал дека купил ресторан. „Плачев“, раскажува Крисула Терзиев, сопруг ...

Read more

МАКЕДОНСКА КНИЖЕВНО-ИСТОРИСКА СОМБОРСКА ПРОЛЕТ

Здружението на Македонците од западнобачкиот округ „Пела“ од Сомбор, Србија, ја организираше својата прва манифестација Книжевно - историска сомборска пролет ИКАР - Историјата како книжевност активни размени. Во рамките на манифестацијата првин се одржа промоција на книжевните дела кои паралелно ги опишуваат животите на народите кои живеат надвор од својата татковина, романот „Зебња“ на Стојан Бербер за Срб ...

Read more

ВАЛЕНТИНА АПОСТОЛОВСКА: ЛИКОТ НА АНГЕЛА Е ПРЕДИЗВИК ЗА МЕНЕ

По повод престојната театарска престава „Куферот“од Душан Ристевски, поведовме разговор со Валентина Апостоловска која ја игра главната улога со ликот на мајката Ангела. Колку години членувате во Австралиско македонскиот театар од Сиднеј и кои улоги во кои престави сте ги одиграле? За Австралиско Македонскиот Театар од Сидеј дебитирав во 2012 година во драмата Раскол со улогата на ќерката која упорно ја шие ...

Read more

КРАТКОМЕТРАЖНИОТ ФИЛМ ДЕДО ПРЕМИЕРНО ПРИКАЖАН ВО СИДНЕЈ

Филмската продукција Opening Act Films на 20 март во просториите на Civic Theatre во Хрствил премиерно го престави својот најнов краткометражен фил „Дедо“ во режија на Тони Радевски. Прикажувањето беше наменето за глумците, покровителите и на сите оние што помогнаа да се реализира овој филм, посебно членовите од македонската заедница. Со посебна културна програма настапи и КУД „Илинден“ од Рогдаел. Режисеро ...

Read more

ЗАГРЕБ: ИЗЛОЖБА НА Д-Р НИКОЛА ГРОЗДАНОВСКИ – КОЛЕ

Во организација на Хуманитарната фондација за децата на Хрватска (Humanitarna zaklada za djecu Hrvatske,) на 31 март во галеријата на фондацијата во Загреб, беше отворена изложбата „Стариот Загреб и хрватските пејсажи“ ( „Stari Zagreb i hrvatski krajolici“) на д-р Никола Гроздановски - Коле, којшто е прв и почесен претседател на Заедницата на Македонците во Хрватска. Мотивите на стариот Загреб, презентирани ...

Read more

ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКАТА КУЛТУРА ВО ВРШАЦ

Манифестацијата Денови на македонската култура во Вршац, во организација на Здружението на граѓаните од македонска национална заедница „Вардар“ од Вршац, Република Србија и Одборот за култура на македонскиот национален совет, свечено беше отворена на 25 март, во Културниот центар во Вршац со поставка на изложбата „Парови“' на македонскиот вајар Синиша Новески. Манифестацијата свечено ја отворија претседател ...

Read more

ЗАГРЕБ: ТРКАЛЕЗНА МАСА „ГЛАГОЛСКА КНИЖЕВНА ТРАДИЦИЈА“

Aмбасадата на Република Македонија во Република Хрватска, на 30 март, ја организираше тркалезната маса „Глаголска книжевна традиција“ - по повод 1100 години од упокојувањето на Св. Климент Охридски. Tрибината се одржа во конференциската сала на Филозофскиот факултет во Загреб, а беше поддржана од Советот на македонското национално малцинство за град Загреб. Пoздравен говор одржа Амбасадорката на Република М ...

Read more

ТОЦИНОВСКИ И ПЕТРЕСКИ ПРВИ ДОБИТНИЦИ НА НАГРАДАТА “ИКАР“

Универзитетскитепрофесори и писатели проф.д-р Васил Тоциновски и проф.д-р Христо Петрески се први добитници на нововостановената Меѓународна награда “Икар“, што ја доделува Заедницата на Македонците “Пела“ од Сомбор (Србија). Наградата се доделува за јакнење на меѓусебните културни, историски, пријателски, национални и соседски односи и врски. Инаку, деновиве во Сомбор се одржа симпозиум на тема “Историјата ...

Read more

© 2017 Матица на иселниците од Македонија

Scroll to top