ВЕЛИГДЕН ВО МПЦО „СВ.ЃОРЃИ КРАТОВСКИ “ ВО ДЕТРОИТ

Maкедонците коишто живеат и работат во Дeтроит, САД, традиционално го одбележаа големиот христијански празник Велигден. Македонската православна црква „Св.Ѓорѓи Кратовски“ во Детроит беше претесна да ги собере сите верници од регионот, коишто присуствуваа на богослужбата во чест на овој голем христијански празник, предводена од свештеникот Горан Трпчевски. ...

Read more

MАКЕДОНЦИТЕ ВО ПЈАЧЕНЦА ГО ПРОСЛАВИЈА ВЕЛИГДЕН

Maкедонците коишто живеат во Пјаченца, Италија, традиционално го одбележаа големиот христијански празник Велигден. Македонската православна црква „Св.Прохор Пчински“, којашто се наоѓа во овој регион, беше исполнета со голем број на верници, коишто присуствуваа на богослужбите во чест на Велигденските празници. ...

Read more

МАКЕДОНСКА ВЕЛИГДЕНСКА ПРОСЛАВА ВО УДИНЕ

По повод големиот христијански празник Христовото Воскресение- Велигден, црковниот одбор на новоформираната МПЦО - ОА „Собор на сите македонски светители“ од Удине (Италија) организираше Велигденска Литургија по втор пат оваа година, а на која присуствуваа повеќе од 200 православни верници по потекло од Македонија. За оваа пригода специјално од татковината, со благослов на владиката Пимен, беше испратен све ...

Read more

ВЕЛИГДЕН ВО МПЦО „СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО ДОРТМУНД

Maкедонците коишто живеат и работат во Дортмунд, Германија, традиционално го одбележаа големиот христијански празник Велигден. Македонската православна црква „Св.Кирил и Методиј“ во Дортмунд беше претесна да ги собере сите верници од регионот, коишто присуствуваа на богослужбата во чест на овој голем христијански празник „Христос Воскресна! Насекаде во светот, каде и да сме, ние знаеме кои сме и си ја знаем ...

Read more

МАКЕДОНЦИТЕ ВО ТОРОНТО ГО ПРОСЛАВИЈА ВЕЛИГДЕН

Македонците коишто живеат во Торонто, Канада, традиционално ги одбележаа и пославија Велигденските празници. Македонската православна катедрална црква „Св. Климент Охридски“ во Торонто, беше исполнета со голем број на верници, коишто присуствуваа на богослужбата во чест на овој голем христијански празник.     ...

Read more

ЗАГРЕБ: МАКЕДОНСКА ВЕЛИГДЕНСКА ПРОСЛАВА

Maкедонците коишто живеат и работат во Загреб, Хрватска, го одбележаа и прославија големиот христијански празник- Велигден. Во организација на Заедницата на Македонците во Република Хрватска и Македонското културно друштво „Охридски бисер“ од Загреб, се одржа Велигденска прослава, збогатена со македонски специјалитети и дружба. ...

Read more

СРЕЌЕН ВЕЛИГДЕН ОД ПЕРТ, ЗАПАДНА АВСТРАЛИЈА!

Велигден е најважниот празник што христијаните во Македонија и во целиот свет го слават со големо задоволство и радост. . Тоа е празник кој има за цел да се слави со семејство и најблиските и да ја негува љубовта, среќата и благосостојбата. Велигден го слави воскресението на Исус Христос и на верувањето дека тој воскресна од мртвите и продолжи да помага на луѓето и да прави добри дела. На полноќ во саботата ...

Read more

АНАЛИЗА:КАКО ДИЈАСПОРАТА ЈА ДОЖИВУВА КРИЗАТА ВО МАКЕДОНИЈА И КАДЕ ГО ГЛЕДА ИЗЛЕЗОТ

Поаѓајќи од поврзаноста со родната грутка, но пред сѐ од нивното акумулирано искуство, знаење, како и дистанцата за опсервирање, сметавме дека таквите појдовни основи ќе обезбедат пореален пристап, мислење и ставови и низ принципите на објективност, систематичност, анализа и синтеза, да се дојде до идеи што би биле потенцијално решение на акумулираните проблеми во земјава. Стапивме во контакт со иселениците ...

Read more

БИТОЛСКА СРЕДБА ВО СИДНЕЈ

Битолското културно социјално друштво од Сиднеј и Битолското друштво „Александар Турунџев“ од Мелбурн на 26 март се сретнаа на една историска Битолска средба во Сиднеј. Средбата беше организирана од домаќините, Битолското културно социјално друштво, во просториите на Спортскиот центар „Илинден“, под водство на Љупчо Анѓелевски (претседател), Пеце Секуловски (секретар) и Васко Димовски (благајник) на оваа на ...

Read more

ЗАГРЕБ: МАКЕДОНСКА „НОЌ НА КНИГАТА“

Заедницата на Македонците во Република Хрватска и  Македонското културно друштво „Охридски бисер“ од Загреб на 22 април 2016 година, во просториите на Заедницата, ја организираа манифестацијата „Ноќ на книгата“. Манифестацијата се одржа под мотото „Запознајте ја македонската поезија“, а опфати книжевна вечер со поезијата на Петре М. Андреевски и презентација на книгите во издаваштво на Заедницата на Македон ...

Read more

© 2017 Матица на иселниците од Македонија

Scroll to top