25-та годишница на „Канадско – македонското историско друштво“

На 12-ти ноември 2016 година, во големата сала на првата Катедралната македонска православна црква “Свети Климент Охридски” во Торонто, а по повод 25. годишниот јубилеј на „Канадско - македонското историско друштво“, се одржа гала вечера. На прославата присуствуваа околу 400 македонски иселеници од сите делови на Македонија и гости од други канадски асоцијации, кои срдечно ги поздрави предсетателот на Друшт ...

Read more

Дијаспора – Доколку електорнски не се пријават, ќе гласаат во Македонија

Роковите течат, ДИК во офанзива. Комисијата интензивно работи во организација на изборите. Побарани се податоците од МВР, до денот на избори кои граѓани ќе станат полнолетни и ќе имаат важечка лична карта Роковите течат, ДИК во офанзива. Комисијата интензивно работи во организација на изборите. Побарани се податоците од МВР, до денот на избори кои граѓани ќе станат полнолетни и ќе имаат важечка лична карта, ...

Read more

Дијаспората открива: Ова се најдобрите земји за преселба

Луѓето кои ја напуштиле својата земја во потрага по подобар живот, открија кои земји се најдобри за таа цел. ајтот Expat Explorer ги објави резултатите од анкетата спроведена на иселеници за тоа која земја е најдобра за живеење. Малата Република Сингапур го зазема првото место, како најдобра земја за оние кои сакаат да се отселат и вработат. Листа на десет најдобри земји за имигранити: 1.Сингапур 2. Нов Зел ...

Read more

СИДНЕЈ: НИШТО НОВО СО ПРИЗНАВАЊЕТО НА УСТАВНОТО ИМЕ НА МАКЕДОНИЈА ОД АВСТРАЛИЈА

Пред македонската заедница во Австралија никогаш не сум ветила дека Австралија ќе ја признае Македонија под уставното име. Ветувањето беше дека Австралија ќе го разгледа прашањето и дека се водиме од официјалната одлука на ОН и дека нема да има поместување додека Скопје и Атина не најдат решение, изјави министерката за надворешни работи Џули Бишоп на средбата во Сиднеј со претставници на македонската заедни ...

Read more

НАГРАДЕН КОНКУРС ЗА ПРЛИЧЕВА НАГРАДА

Македонското писателско друштво „Григор Прличев“ од Сиднеј го организира својот традиционален награден конкурс за поезија и проза за возрасни и деца: Темата е слободна. Пожелно е расказите да не содржат повеќе од 800 зборови. Претходно објавени или издадени дела нема да се разгледуваат. Делата да се испраќаат под шифра и во три примероци, а авторството да се докаже со четвртиот примерок. За секој жанр да не ...

Read more

СИДНЕЈ: 38 ГОДИНИ ОД ФОРМИРАЊЕТО НА ЛИТЕРАТУРНОТО ДРУШТВО „ГРИГОР ПРЛИЧЕВ“

На 20 мај 2016 година, по повод 38 годишницата од формирањето на Литературното друштво „Григор Прличев“, во просториите на Клубот во Рогдаел (Сиднеј) се одржа литературна средба при што се промовираа книгите: „Античко – македонските историчари и нивните дела“ од Александар Донски и „Љубов и надеж“ од Ленче Целакоска Клекачкоска. Книгата на Александар Донски ја промовираше професор м-р Славица Ристеска, која ...

Read more

МКД „ИЛИНДЕН“ ОД РИЕКА ГО ОДБЕЛЕЖА ДЕНОТ НА СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ

Во организација на МКД „Илинден“ од Риека, Хрватска, Советот на македонското национално малцинство за Град Риека, Советот на МНМ за Приморско-Горанската жупанија и МПЦО „Светите цар Константин и царица Елена“ во Риека, се одбележа Денот на Св.„Кирил и Методиј“ и тоа преку две манифестации. Првин, во вторникот, на 24 мај 2016, во просториите на МКД „Илинден“ во Риека се одржа манифестацијата „Обележување на ...

Read more

ДОРТМУНД: МПЦО „СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ГО ПРОСЛАВИ ХРАМОВИОТ ПРАЗНИК

Во Македонската православна црковна општина „Св.Кирил и Методиј“ во Дортмунд, Германија, по повод храмовиот празник, на 24 мај 2016 година, се отслужи св.Литургија, на којашто присуствуваа неколкумина верници. Поради работниот ден во Германија, прославата се одложи за наредната недела, поточно за 29 мај 2016 година. Прославата започна со св.Литургија на којашто присуствува голем број верници и многу дечиња, ...

Read more

ВИЕНА: МАКЕДОНСКА ЗАБАВА СО ЈОРДАН МИТЕВ

На 27 мај 2016 год., во преполната сала на МПЦО „Свети Наум Охирдски“ во Виена, Австрија, се одржа незаборавна македонска забава. Пред Македонците коишто живеаат и работат во Виена и нивните пријатели настапи македонскиот пејач и музичар Јордан Митев, којшто им подари незаборавна вечер исполнета со македонска музика, многу емоции и позитивна енергија. Гостинот во придружба на Ице Атанасовски, Гоце Пејак Кос ...

Read more

СВЕЧЕНАТА АКАДЕМИЈА ЗА БРАЌАТА СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИ ВО СИДНЕЈ

Во неделата на 29–ти мај, 2016 година, со најголеми почести се одржа чествување на славните Браќа Свети Кирил и Свети Методи. Македонскиот Просветно Училишен Одбор за Нов Јужен Велс , како и секогаш, натпросечно ја организира оваа величенствена свеченост на која присуствуваа родителите и учениците кои го изучуваат македонскиот јазик во етничките и редовните основни училишта, како и во  саботните средни учил ...

Read more

© 2017 Матица на иселниците од Македонија

Scroll to top