ВМРО-ДПМНЕ Е ИКОНА, А НЕ ПАРАВАН ЗА НЕЧИИ ИНТЕРЕСИ

Последниве месеци, откако претседателот на СДСМ, Зоран Заев, најави некаква бомба, од опозиционерите, но и од некои опозициски настроени новинари се' повеќе слушам дека „ВМРО-ДПМНЕ треба да биде разобличена на политичката сцена“!? Бомбашот Заев во интервјуто за „Слободен печат“ вели дека не е среќен што располага со аргументи што го докажуваат злосторството што власта и' го прави на Македонија веќе деветта ...

Read more

Трета варијанта за решавање на проблемот со името

Во претходните мои текстови и колумни зборував за две опции околу воспоставување на уставното име Република Македонија во ООН. Првата опција е промена на референцата бившата југословенска Република Македонија со Република Македонија преку директна резолуција на Генералното собрание на ООН. Во овој случај треба да се повикаме на фактот дека преговорите досега не дале никаков резултат и дека се поставени два ...

Read more

Македонското прашање е ахиловата петица за грчкиот мит

Причина за мојата реакција е неодамнешното интервју на "историчарот" Евангелос Кофос, објавено на 17 декември 2005 година. Зборот историчар го користам под наводници бидејќи Кофос и припаѓа на армијата регрутирани "историчари" од страна на современата грчка држава кои, наместо да и служат на историската наука, за главна цел си поставија преку идеолошкото користење на историјата да се создаде и да се збогати ...

Read more

ЗОШТО МАКЕДОНЦИТЕ МАСОВНО СЕ БОРЕА ВО ДАГ

На 25 минатиот месец во дел од просториите од стариот Археолошки музеј се отвори постојана поставка ,,Музеј на Македонците-бегалци од Втората светска војна и Граѓанската војна во Грција 1940-1949 година“. Бев поканет да присуствувам на отворањето, но поради едно мало недоразбирање, не бев таму, бев на друго место. Имено, отворањето се случи во просториите на стариот Археолошки музеј, а јас во 13 часот од сп ...

Read more

ОДГОВОРОТ ЗА МАКЕДОНИЈА ГО ИМА ЕУ, А НЕ РУСИЈА

Kога Меркел ќе го повиши или заостри тонот, значи дека нешто навистина многу ја изнервирало или не се вклопува во европската шема чие исцртување го контролира токму таа. Не знаеме колку често ~ се случува тоа, ама сведоци сме на еден таков настап пред неколку дена во Австралија. И не треба многу да се нагаѓа кој е причината за нејзиниот остар тон. Нема кој друг, освен Путин. „...Човек мора да се запраша дал ...

Read more

АМЕРИКАНСКО – ГЕРМАНСКИ БЛИЦКРИГ

Иако редовно и ревносно ги следам активностите на креаторите на светската политика и поредок, иако не сум нивен приврзаник сепак последниве случувања во Србија и во Македонија темпирани во ист период ми даваат за право сериозно да си го поставам прашањето: Дали е на повидок некое ново мени произлезено на умовите на овие креатори? После неколку неделно анализирање дојдов до дефинитивен заклучок дека нешто се ...

Read more

Дијаспората е најважен финансиски извор на Македонија

Во чаршијата и на новите медиуми на сметка на дијаспората и нивната посветеноста на старата татковина Македонија често се прераскажуваат шегите од типот „сè ќе дадам за Македонија, еве 5 долари ќе дадам за Македонија“. Кон крајот на минатиот месец на јавна расправа на Комисијата за надворешни работи на Собранието за значењето и улогата на дијаспората за Македонија во економски и политички аспекти, се прогов ...

Read more

НАМАГАРЧЕНА НАЦИЈА

Најнапред сакам да изразам големо жалење до читателите на ова сериозно дневно-информативно гласило што мојот стил на изразување и култура не ми дозволува овој текст да биде објавен со наслов во неговата првична замисла, па се одлучив да го објавам со друг наслов. Мислам дека првично замислениот наслов уште на старт со самото негово прочитување ќе го отсликаше она што деновиве го направи „нашиот“ министер за ...

Read more

СИЛИНАТА НА ПОРАКИТЕ ОД ММФ

Во амбиент во кој се' уште одѕвонува најновото прогласување на Македонија за еден од топ-реформаторите според листата на „Дуинг бизнис“, и уште посвежите изјави на американските инвеститори полни со импресионираност за можностите што ги нуди земјава, а за волја на вистината малку засенет од епизодата со Субрата Рој, пристигнаа и оценките на Меѓународниот монетарен фонд. Веројатно поучена од искуството на ни ...

Read more

САД И МАKЕДОНИЈА: ОЧЕКУВАЊЕ НА МИГОТ ЗА ПОВЛЕКУВАЊЕ

Денес веќе е сосема јасно дека Балканот нема да се врати на својот автентичен природен историски развиток се додека тука се присутни геополитичките и економски интереси на разни центри на моќ поврзани со официјалните политики на САД. Така и Македонија – ние ја имавме таа несреќа да бидеме од другата страна на избраните сојузници на САД и нивните интереси, и со тоа директно да бидеме подложени на (насилно) у ...

Read more

© 2017 Матица на иселниците од Македонија

Scroll to top