Партиите барем еднаш да се стават во служба на граѓаните и државата

Се сеќаваме на настаните во парламентот кога се вршеше жестока опструкција на работата на пратениците и комисиите и се направи обид за насилен влез  во парламентот од страна на опозицијата. Потоа дојде до тепачка и исфрлање на опозиционерите од парламентот, па следуваше бојкот на парламентот, преговори за враќање во него, непризнавање на резултатите од последните парламентарни избори и отсуство на главната ...

Read more

Прашања и одговори за македонската иднина

1. Владата на Ципрас најави дека ако пропаднат преговорите со ЕУ за долгот, Грција за поддршка ќе се обрати кон САД, Русија и Кина. Зошто за последниве 9 години македонските политичари ниту еднаш не го искористеле зборот „алтернатива"? ЕУ толку години нè кочи дури и за почеток на преговорите за членство. Притоа, обратете внимание како се редат грчките приоритети: САД (затоа што се конкуренти на ЕУ), потоа Р ...

Read more

Судирот помеѓу Белата куќа и Стејт департментот поради Македонија

Кон крајот на 1993 година шест земји-членки на Европската Унија (Данска, Франција, Германија, Велика Британија, Италија и Холандија) вознемирени поради нестабилноста на регионот ја признаа Република Македонија под привременото име „поранешна југословенска Република Македонија“. Оваа одлука беше поттикната од контрапродуктивната кампања за прашањето за името што ја водеше Грција, со што се попречуваше напред ...

Read more

Центар на моќ и центар за моќ

Изморен од транзицијата, како и сите, истоштен од чекањето на иднината што ќе донесе подобар живот, човек нема друга поткрепа освен да се сврти кон книгите. Еден некогашен пратеник, инаку познат по тоа дека е прагматик, кој нема смисла за уметност, минатиот викенд, при една средба ми вели: „Знаеш, многу читам во последно време. Читам белетристика, сакам да знам што ни се случува“. Како да се претчувствува д ...

Read more

Тирана нè третира патерналистички, а ние како да не разбираме

Пред речиси три години, во април 2012 година, гостопримство ѝ пруживме на тогашната претседателка на албанскиот Парламенет, Топали, исто како и деновиве на нејзиниот наследник, Илир Мета. И, на двајцата им овозможивме да се обратат во нашето Собрание што е највисоката чест која може да му се пружи на еден гостин. Обично, тоа е привилегија само на претседатели на држави. Спомнатите, да не забораваме, беа/се ...

Read more

Културното наследство како идеологија и бизнис

На Балканот, повеќе отколку на кое било друго место, идеологијата и бизнисот го фалсификуваат културното наследство. Слично на другите животински видови, и кај луѓето се закодирани стремежите за репродуцирање и за уништување. Репродуцирање на себеси и на „своето“, и потчинување и уништување на „туѓото“. Кај луѓето, тоа уништување дури се претвора и во самуништување, т.е. во уништување на сличните на себе. О ...

Read more

И ВОЈНИЦИ ОД АВСТРАЛИЈА ДОБИВАЛЕ МЕДАЛИ ЗА СЛУЖЕЊЕ ВО МАКЕДОНИЈА

Австралискиот меморијален центар и aвстралиските воени архиви претставуваат интересен предизвик за подобро запознавање на воената историја на Австралија која датира наназад неколку векови. Податоците од архивите покажуваат дека иако Европа е надвор од австралиските геополитички интереси австралиските војници биле инволвирани во бројни војни кои ги водела Британија кон крајот на 19 век, па се до средината на ...

Read more

Кој ќе ги лустрира лустраторите?

По распадот на Југославија, сеопфатна лустрација беше исклучително потребна. Сега... некој си игра мајтап. За да нема никакви недоразбирања, прво да видиме на кого се однесува „Законот за определување на услов за ограничување за вршење на јавна функција, пристап на документи и објавување на соработка со органите на државната безбедност“ (според Сл. Весник на Р. Македонија, бр.86 од 09.07.2012 година), со ко ...

Read more

ГОДИНА НА НИСКА ЛИКВИДНОСТ И МАЛ ПРОМЕТ

Берзанските движења во 2014 година не се разликуваат многу во однос на претходните години. Ниска ликвидност на акциите, мал обем на тргување и мал промет се основните карактеристики на берзата во 2014 година. Сето ова придонесува да немаме длабочина на пазарот на хартии од вредност и поголеми остварувања во прометот на акции и обврзници. Има неусогласеност на понудата и побарувачката на акции, односно во кв ...

Read more

ПОРАКИТЕ ОД МОРАТОРИУМОТ ЗА ПРОШИРУВАЊЕТО НА ЕУ

Мораториумот на проширувањето на новата администрација на ЕУ на чело со Жан Клод Јункер, го проследува со две вакви пораки до „западните Балканци“: првата им порачува да очекуваат заострување на критериумите за прием; втората ги убедува да се држат за Европа, зашто се дел од неа! 1. Повозрасните жители од регионот ќе си ја спомнат тука омилената изрека на Тито: „Ви доле – ми горе“. Првата порака земјите од ...

Read more

© 2017 Матица на иселниците од Македонија

Scroll to top