Новиот фашизам во Европа

Стефан Влахов - Мицов Во 1995 година по повод 50-годишнината од победата над фашизмот во бугарскиот весник „Стандард" напишав голема статија во која тврдев дека ако победеше Хитлер, со истата помпезност Европа ќе го славеше него. На само затоа што во историјата секогаш се слави победникот – каков и да е тој – туку зашто Хитлер и Мусолини физички беа уништени, а фашизмот (хитлеризмот) – политички. Но, во сод ...

Read more

ОД ГЕМИЏИИТЕ ДО ВЛАСТА ЗА ИМЕТО

Тодор ПЕТРОВ Европската Унија и НАТО-Алијансата не се достојни за промена на државното име Македонија! Впрочем, ничиј мандат не е достоен за продажба на државното име Македонија! Било која власт нема овластување да разговара и договори промена на името Македонија! Македонија не смее да стане заложник на страста за власт и сласта за пари на елита која е подготвена да прифати промена на најсветото - државното ...

Read more

Двајца само се караат, третиот само губи

Скопје, 12 јануари 2013 Лидерот на опозицијата Бранко Црвенковски вака ни ја честита Нова година: „Изборот што ни го носи 2013 година е тој: или ќе продолжиме да живееме понижени, замолчани, стуткани, газени во страв и во срам, или ќе го кренеме својот глас, ќе се бориме и избориме за своето достоинство, ќе ја добиеме оваа битка за својата иднина и за иднината на своите деца! Трето нема! И секој кој мисли д ...

Read more

© 2017 Матица на иселниците од Македонија

Scroll to top