Во Вевчани презентација на интернацоналниот проект „Карневалот крал на Европа“

Во рамките на преткарневалските активности, во Вевчани, вечерва ќе биде претставен интернационалниот проект „Карневалот крал на Европа“ во кој осум земји ги презентираат своите карневали како дел од заедничкото културно наследство. За проектот ќе говори етнологот Владимир Боцев од Музејот на Македонија, кој се занимава со собирање податоци за традиционалната култура и духовното културно наследство и е често ...

Read more

КОРЕНИТЕ НА ХРИСТИЈАНСТВОТО

Самото создавање на светот и живиот свет предизвикале разновидни прашања. Со трагањето по одговор се доаѓало до разновидни мислења и заклучоци. Така се зародиле религиозните идеи.  Околу 3500 година пред н.е.  се создале големи градови во Месопотамија, Египет,  Кина, итн.  Се јавуваат свештеници, цареви , а започнале да се издигнуваат и храмови, со  што станувале актуелни верувањата, митологијата, ритуалите ...

Read more

Развојот на културата зависи од нас и од парите

„Фала му на Бога што е изготвен ваков документ, важно е што не е декларативен, како што рече министерската за култура (ќе ја држам за збор), но од нас зависи дали таа и ќе се реализира. Не само од нас, туку и од парите кои ќе се одвојуваат“, со овие зборови вчера писателот Венко Андоновски го започна презентирањето на своите забелешки на нацртот на Национална стратегија за развој на културата (2012-2017) на ...

Read more

Голема посетеност на ракописите од Македонија

Од 10 до 19 век изложбата ја претставува илјадагодишната писмена традиција на словенската култура. Приказната почнува со глаголски и со кирилски ракописи. Најстарите примероци од ракописите се конзервирани во престижни институции како музеи и библиотеки во Ватикан, Виена, Санкт Петербург, Москва, Одеса, Софија и датираат од 10 и 11 век. Kолекцијата од 39 оригинални ракописи за првпат се презентираат во стра ...

Read more

Струмичкиот Марко Цепенков ја собра вековната мудрост

Пензионираниот професор по македонски јазик Иван Котев (73) го затековме седнат зад својата работна маса, на стол покриен со рачно изработен килим, како од стариот магнетофон-ленташ ги преслушува поговорките и приказните снимени во 1995 година. Во работната соба му прават друштво илјадници книги, распоредени по полици на целиот ѕид. На видно место се собраните дела на Марко Цепенков во десет тома, на кои е ...

Read more

Изложба на Кристина Зимбакова на Универзитетот „Индијана“

Сликарката Кристина Зимбакова учествува на изложба во Музејот на уметноста при Универзитетот „Индијана,” во Блумингтон, САД. Изложбата ќе трае од денеска до 27 јануари 2013 и ќе биде отворена истовремено со интердисциплинарниот светски симпозиум за Силвија Плат. Поезијата на оваа култна американска поетеса е и тема на поставката „Олицетворување на ‘Ариел’ од Силвија Плат”. Зимбакова ќе изложува заедно со бр ...

Read more

Промовирана монографија за Музејот на македонската борба

Во рамки на одбележувањето на Денот на македонската револуционерна борба денеска во Музејот на македонската борба – Скопје е промовирана монографијата за Музејот на македонската борба за државност и самостојност – „Музеј на ВМРО“ и „Музеј на жртвите на комунистичкиот режим“.- Преку промоцијата на монографијата се навраќаме на богатото револуционерно и политичко минато на македонскиот народ, на неговата духо ...

Read more

© 2017 Матица на иселниците од Македонија

Scroll to top