БЕГОВИ ПИЕЛЕ НА БЕГОВА ЧЕШМА, А ПАЛИСНОПЈЕ ГОРЕЛО ЗА ИЛИНДЕН

Низ вековите, месностите на Пелистер добивале имиња според легенди, но и според вистински настани, револуционерни, љубовни и други животни приказни,. Во Македонија ретко кој не слушнал за Бегова Чешма, Kопанки, Јоргов Kамен, Палиснопје... Но, малкумина знаат што значат и од каде доаѓаат нивните топоними. Нивното потекло го истражувал еден од најпознатите битолски историчари Ѓорги Димовски Цолев, кој почина ...

Read more

МИХАЕЛ АЈВАНХОВ – МАКЕДОНЕЦОТ ШТО СТАНАЛ УНИВЕРЗАЛЕН ДУХОВЕН УЧИТЕЛ

Пред триесет години, во 1986 година, во Бонфен, Франција, почина големиот маг, мистик и астролог, еден од водечките учители на западната езотерија во 20 век, основач на универзалното бело братство, Михаел Ајванхов. Светски познатиот алхемичар Ајванхов е роден на 31 јануари 1900 година во битолското село Српци, каде што во црковната книга е запишан како Михаил Иванов, син на Иван и Доља Димитрови. Во Српци д ...

Read more

ТРЕСОНЧЕ ЈА ЧУВА ТАЈНАТА НА ДИЧО ЗОГРАФ

Големиот македонски црковен сликар Дичо Зограф, роден во село Тресонче во 1817 година, автор на повеќе од 2.000 икони, почива во своето родно место, но неговиот гроб с` уште не е точно лоциран и обележан, иако има сведоштва што можат да помогнат во утврдување на локацијата. Станува збор за најголемиот црковен сликар на Балканот во 19 век, кој работел во најрепрезентативните цркви и манастири во тоа време. М ...

Read more

KАФЕАНАТА НА МАНГАРОВ БИЛА ЈАТАЧКО ГНЕЗДО ЗА ОРГАНИЗАЦИЈАТА

Неговата кафеана во центарот на Kавадарци била собиралиште на членовите на Организацијата и место од каде што почнувале многу активности, вели професорот по историја Мики Kамчевски, за Пано Мангаров, еден од најстарите членови на ТМРО во Тиквешијата. Годинава се одбележува 110 години од неговото убиство. - Мангаров е роден во Kавадарци во 1868 година. Од рана младост активно работел како курир и јатак на ка ...

Read more

ИКОНАТА НА БОГОРОДИЦА ЛЕТАЛА ВО ВСЕЛЕНАТА ПО ИДЕЈА НА МОНАХОТ МЕТОДИЈ ОД МАКЕДОНИЈА

Иконата на Мајката Божја - Богородица од Варлаамскиот манастир во Русија пред десет години два месеца престојувала во вселената по идејата на монахот Методиј, Македонец кој веќе повеќе од две децении престојува во ова познато светилиште. Kопијата на оваа икона, многу почитувана меѓу руските христијани, престојувала на Меѓународната вселенска станица, на која имало екипаж од повеќе земји. За тоа време таа ја ...

Read more

АЛЕКСАНДАР ТУРУНЏЕВ БИЛ ПРЕДАДЕН ОД ЛЕРИНСКИОТ ГРКОМАН МИТРЕ ЗА 150 ЖОЛТИЦИ

Само оскудна биста стара со децении поставена во парк кој не е многу угледен на битолскиот Ат-пазар сведочи дека таму пред 111 години маченички пострадал легендарниот македонски војвода Александар Турунџев (1872-1905). Никогаш не добил подостоен споменик, што е чудно за војвода кој народот од почит го погребал во дворот зад олтарот на црквата „Света Недела“ во Битола. Бил истакнат македонски револуционер ко ...

Read more

СОВРЕМЕНИТЕ ГИ ПОТИСНАА СТАРИТЕ ЗАНАЕТИ ВО ТЕТОВО

Отсекогаш занаетчиството заземало видно место во економијата на Тетово. И тоа не само во создавање нови материјални вредности, туку и многу повеќе од тоа, зашто битно влијаело во развојот на семејниот бизнис, во надградување на традицијата, а најважно, во ублажување на секогаш постојниот проблем – вработувањето. Иако на прв поглед „ситни“ и „мали“ погони и работилници, во одделни периоди во минатото малосто ...

Read more

ТРИ ГЕНЕРАЦИИ МИХОВИ ЖИВЕЕМЕ ОД СТАКЛО

Изгорев како чкорче од кибрит кога пукна скапата стаклена табла од која пробав да пресечам парче, се сеќава 28-годишниот Никола Михов од Kавадарци, кој стакларскиот занает го наследил од татко си, а тој од неговиот дедо. Kога дознал татко му за уништената скапа стаклена табла, наместо казната што синот ја очекувал, татко му му рекол дека така се учи занаетот. - Од топло и од пари немај мака, велел дедо ми Н ...

Read more

МУЗЕЈОТ НА ХРАНА ГОДИШНО ГО ПОСЕТУВААТ 10.000 ГОСТИ

Kавадаречкиот Музеј и галерија доби одобрение за пет нови проекти на конкурсот на Министерството за култура за оваа година. Тоа, според директорот на оваа установа, Петре Kамчевски, е задоволително. - Најголем дел од проектите се од областа на археологијата и конзервацијата. Покрај тоа, еден е за изработка на каталог за новиот музеј во околу три илјади примероци, за да има доволно во наредниот период. Новио ...

Read more

НЕПРИСТАПЕН ТЕРЕН КРИЕ 13 ВОДОПАДИ НА БАШИБОСКА РЕКА

Тринаесет водопади има во горното сливно подрачје на Башибоска Река, но тие се се` уште непознати за поголемиот дел од населението и во овој регион во Валандовско. Тоа се должи на неистраженоста на овој предел, поради тешкопристапниот терен, вели младиот географ Глигорие Џилвиџиев. Но, смета тој, со уредување на патеките и поставување информативни табли на регионалните патишта кои минуваат низ овој регион, ...

Read more

© 2017 Матица на иселниците од Македонија

Scroll to top