СО ВОДАТА ОД МАКЕДОНИЈА ВО КОЈА АПОСТОЛОТ ПАВЛЕ ЈА КРСТЕЛ ЛИДИЈА, СЕ КРШТЕВА И ДЕНЕСКА

На црковните сводови потоа следат фрески со проповедите на Христовиот следбеник на луѓето од Филипи, на крштевањето на Лидија, на затворањето на апостолот, неговото ослободување и крштевањето на затворскиот чувар. Павлос Ангернакис, чувар во црквата, кој е еден од повеќетемина во селото кои го добиле името по овој апостол, ни објаснува дека како тука така и на археолошкиот локалитет Филипи, практично, с` е ...

Read more

СПОМЕНИ НА ИЉЧЕ ЈАНЧЕВ-ЕВРО: ТЕШКО Е ДА БИДЕ ЧОВЕК РОБ НА АРНАУТИТЕ, СТРУЖАНИ БЕГАА ВО ОХРИД

„Почна војната во Европа. Беше почнал да беснее Хитлер... Од Албанија пристигнаа многу качаци, кои почнаа да вршат убиства и кражби. Тие станаа господари. Почнаа да викаат: ’Да живее Албанија’... Дојде нивно време. Дојде нова власт. Тешка како што беше во оние стари времиња кога владееја арамии, зулумќари, убијци... Општината ни ја зедоа. Италијанците ја предадоа на Арнаутите. После ги предадоа и началствот ...

Read more

ЗА ПРОЧКА КУЌАТА НА ДИМЕ КАСАПОТ ИМА ФАСАДА ОД КОЖИ И РОГОВИ

Обесени кожи од овци и кози, заврзани рогови од овни и јарци е декорацијата на фасадата на куќата на 72-годишниот прилепски касап во пензија, Диме Зарески за празникот Поклади. Со дваесетина посебни крзна тој ја негува традицијата и го чува адетот за маскирање на касапите од памтивек. Тоа, вели, му ги враќа сеќавањата од младоста, кога касапите се „преправале“ во мечки и дефилирале низ градот, како што сега ...

Read more

СВЕТИОТ АГАТАНГЕЛ ЈА ЗАГУБИЛ ГЛАВАТА ЗАШТИТУВАЈЌИ ГИ ХРИСТИЈАНИТЕ ВО БИТОЛСКО

Верниците во Битола и во Македонија денеска го празнуваат споменот на новомаченикот свети Агатангел Битолски, македонски светител со силен и нескршлив дух. Живеел во 18 век, во времето кога Османлиите владееле со македонските краишта, па постоел свиреп обичај за време на тридневното празнување за Бајрам да го потурчат секој христијанин што ќе го најдат. Ова не можел да го поднесе Агатангел, кој бил многу по ...

Read more

МАКЕДОНСКАТА ЕТНА ЌЕ СТАНЕ ТУРИСТИЧКА АТРАКЦИЈА

Лесновскиот Kратер е меѓу најдобросочуваните фосилни (изгаснати) вулкански кратери на Балканот и е вистинско ремек-дело на природата. Но, таа природна реткост досега многу малку е промовирана, иако ползата на туристички план може да биде многу голема, особено што се работи и за атрактивен крај со илјадагодишното село Лесново, единствена населба во Македонија што лежи на сочуван вулкански кратер, во која е и ...

Read more

СЕДУМ ВИДА ЛИЛЈАЦИ ЖИВЕАТ ВО ПЕШТЕРАТА ТРЛО

Овој спелеолошки објект изработен од рацете на природата во минатото бил користен како трло во кое се чувала стоката, па по тоа го добил и своето име. На влезот с` уште стојат коритца правени од дрво, во кои била собирана водата, капка по капка И ние сталактити и сталагмити и најразлични други украси за спелеотуризам имаме. Ова го тврди претседателот на планинарското спортско друштво „Орле“ од Kавадарци, Ни ...

Read more

МИНЕРАЛНИТЕ ВОДИ ОД ШАРА – НЕИСКОРИСТЕН ПОТЕНЦИЈАЛ

По подножјето на Шар Планина во Полог, во должина од околу 15 километри, речиси на исто рамниште, бликаат триесетина извори минерални води. Месното население ги нарекува „кисели“, бидејќи со обична проба, навистина сите, ама токму сите, имаат необично кисел вкус. Сите овие извори течат по природен пат, а со ангажирање на локалното население се направени пристапи и уредени места за тек на водите во дулци. Ис ...

Read more

ЧЕТВРТООДДЕЛЕНКИТЕ ЕЛЕНА И ДИОНА ВО ДУБАИ ЌЕ ПРИМАТ НАГРАДА ЗА ЕСЕЈ

Секој труд порано или подоцна се исплати и мора многу да работиме на нашето знаење за да бидеме успешни во животот, велат деветгодишните Елена Петрушевска и Диона Јосифовска, ученички во Основното училиште „Владо Тасевски“ во скопски Kарпош. Двете четвртоодделенки деновиве ја добија наградата Honorable Mentions Certificates на меѓународниот натпревар по англиски јазик за напишаниот есеј на тема „Дали градов ...

Read more

ЧЕЛЕБИЈА ПИШУВАЛ ДЕКА ВО АЈДУЧКАТА ЧАРШИЈА ИМАЛО 350 ЗАНАЕТЧИИ

Ајдучката чаршија во Kратово е еден од најпрепознатливите белези на градот која била изградена во турското средновековие како стопански и општествен градски центар, при што својот полн капацитет го достигнува во 17 век. Во Музејскиот гласник на Музејот на Kратово м-р Драган Георгиевски ја опишува дека не била голема, туку била одмерена според капацитетот на градот Kратово. Според него, во XX век доаѓа до по ...

Read more

200 ЖЕНИ ОД ПИРИНСКО И ОД ПИЈАНЕЦ ЗАЕДНО ЈА ПЕЕЈА „МАКЕДОНСКО ДЕВОЈЧЕ“

Околу 200 жени од Македонија и од Бугарија во изминатиот викенд во ресторанот на хотелот „Македонија“ во Делчево ја имаа првата голема заедничка средба, чии организатори беа здруженијата „Пијанечки глас“ од Делчево и „Ние, жените“ од Благоевград. Повеќето, околу 130, беа од Благоевград и од пиринските села Бачево, Покровник и Скребатно. Повеќечасовното дружење беше полно со емоции, со песни и ора. Се играа ...

Read more

© 2017 Матица на иселниците од Македонија

Scroll to top