АРТЕФАКТИ ПЕЧАТЕНИ НА СВИЛА СВЕДОЧАТ ЗА ДЕЛОТО НА ТАТАРЧЕВ

На свила се печатени дел од артефактите во Спомен-куќата на Татарчеви, за да бидат подолготрајни, откриваат експерти од битолскиот Завод и музеј, кои учествуваа во опремувањето на новиот музеј во Ресен. Свилените експонати се помал дел од над 70 архивски материјали кои ја красат обновената родна куќа на великанот на македонската револуција и првиот претседател на ВМРО, д-р Христо Татарчев (1869-1952). Дел о ...

Read more

ЗА СЕКОЈ НЕИЗЛЕКУВАН ГЕРМАНСКИ ИЛИ БУГАРСКИ ВОЈНИК БИЛ УБИВАН ПО ЕДЕН ЖИТЕЛ НА РОЖДЕН

За секој ранет бугарски или германски војник, кој ќе умрел во некоја од куќите во кавадаречкото село Рожден, кое било своевидна воена болница за време на Првата светска војна, бугарската војска убивала по еден рожденец. Ова било уште една трагична судбина на Македонците од овој крај, освен тоа што биле мобилизирани на Македонскиот или Солунски фронт во различни војски и биле принудени да пукаат во свои роде ...

Read more

НАДА НАKОВА-НОВИНАРСКОТО ПЕРО ГО ЗАМЕНИ СО СЛИКАРСКА ЧЕТКИЧКА

Триесет и пет години пишуваше и живееше од новинарството, со кое стигна и до пензија, а по пензионирањето, Нада Накова, една од првите новинарки во источна Македонија, својата, како што вели, с` уште многу сакана професија и новинарското перо ги замени со сликарството. Тоа, како што истакнува, само ~ е големо хоби зашто во 69-тата година од животот не планира да гради кариера со сликарската четкичка. Таа ут ...

Read more

ПРОФЕСОРОТ ЈОРДАН KУЗМАНОВСКИ СО КАЛЕМЕЊЕ ОБЛАГОРОДИЛ НАД 12.000 КРУШИ НИЗ МАКЕДОНИЈА

За планинарите, сточарите и други рекреативци кои шетаат низ шумските предели во југозападна Македонија пријатно изненадување е кога ќе наидат на дрво со големи и вкусни круши. Овошките ќе ги освежат и ќе ги натераат да се запрашат кој насадил ваква сорта круши на терен оддалечен од градовите и селата. Тоа се всушност крушите што битолскиот агроном Јордан Kузмановски ги облагородува веќе единаесет години во ...

Read more

ЗА НИКОЛА БАДЕВ, ПЕСНАТА БИЛА НЕГОВИОТ ЖИВОТ, А ПЕЈАЧОТ УМИРА СО ПЕСНАТА

Големиот Никола Бадев е исклучителна појава во изворната македонска народна песна, сметаат познавачите на македонскиот фолклор. Според многумина, неговата интерпретација на песната „Црна се чума зададе“, на пример, не само што е ненадмината, туку, денес, по сето ова што се случува во Скопје, по сето ова што опозицијата ~ го прави на Македонија, звучи уште потрагично отколку во времето кога тој првпат ја исп ...

Read more

ДОЛИНАТА НА КАКТУСИТЕ ПРИВЛЕКУВА СÈ ПОВЕЌЕ ТУРИСТИ ДОЛИНАТА НА КАКТУСИТЕ ПРИВЛЕКУВА СÈ ПОВЕЌЕ ТУРИСТИ

Долината на кактусите за која „Дневник“ информира пред неколку години кога таму отидовме заедно со Звонимир Будимировиќ од Демир Kапија, привлекува с` повеќе туристи во околината на Демиркаписката Kлисура. Дека расте интересот на домашните и на странските гости што доаѓаат да ја видат атракцијата на отворено, потврдува и самиот Будимировиќ, проект-менаџер во демиркапискиот музеј. За кактусите е испечатена б ...

Read more

СТОТИЦИ СО ВЕЛОСИПЕДИ ЌЕ ГО ДОПРАТ СОНЦЕТО КАЈ АЛШАР

Допри го сонцето - откриј ја тајната за почетокот на светот! Со ваква најава се промовира првиот фестивал во недопрените предели на Kожув закажан за 11 и 12 јуни при што со велосипеди ќе се оди и до Алшар, најмистериозниот рудник во земјава, познат и во светски рамки. Според организаторите, целта е таинствениот рудник, кој поседува огромно природно богатство што не е докрај истражено, да се претвори во свет ...

Read more

БИТОЛЧАНКИТЕ ВО 19 ВЕК СЕ ОБЛЕКУВАЛЕ КАКО ПАРИЖАНКИТЕ

Битолчанките во 19 век се облекувале како парижанките. Ако во тоа не верувате, тогаш треба да ја посетите оригиналната и ретка збирка на градски костими зачувана во битолскиот Завод и музеј. Таму ќе дознаете дека фустани по европска мода со шлеп-здолништа изработени од свила, атлас, кадифе, со тантела се носеле од Париз, Виена или Солун за поимотните битолчанки. Облеката стара повеќе од еден век донирана и ...

Read more

НА ШИРОК СОКАК НЕМАЛО КУЌА ВО КОЈА НЕ ПАДНАЛА ГРАНАТА

По оваа војна, два града ќе останат обрасци на маченички градови врз кои непријателскиот бес беше се излил, а тие се Ремс на запад и Битола на исток. Сметам дека дури жртвите на граѓаните на Битола биле помногубројни од оние на Ремс. Ова го запишал швајцарскиот публицист д-р Арчибалд Рајс во еден од воените извешти од Солунскиот фонт за време на Првата светска војна кога Битола ја доживеала најкрвавата епиз ...

Read more

СЕДУМ ЗЛАТНИ МЕДАЛИ ЗА МАКЕДОНСКИОТ ТИМ ГОТВАЧИ

Рибните специјалитети на готвачите Никола и Дејан како и јагнешкото на Бобан и Зоран ги воодушевија медитеранските шефови на кујни кои на нашите готвачи викендов им доделија седум златни медали на традиционалниот гастрономски фестивал „Бисер мора“ 2016 во Супетар на Брач, Хрватска. Македонскиот тим од здружението „Гастро мак“ се натпреваруваше во конкуренција на готвачи и шефови на кујни од Хрватска, Босна ...

Read more

© 2017 Матица на иселниците од Македонија

Scroll to top