СВЕДОШТВА ЗА МАKЕДОНЦИ ШТО БАРААТ БУГАРСKИ ПАСОШИ

За да добијам бугарски пасош, а со тоа и слободен влез во Европската Унија, освен тоа што се изјаснив дека се чувствувам како Бугарка, демек исто како и сите мои, морам да доставам и документи со кои ќе го докажам моето бугарско потекло. Знам дека татко ми се родил во бугарско време и во раните детски години се школувал на бугарски јазик, па затоа се обидов да дојдам до негова крштеница или свидетелство, но ...

Read more

103 ГОДИНИ ОД ТИKВЕШKОТО ВОСТАНИЕ

Мара Милкова нема гроб бидејќи по ѕверското измачување и убиство, телото и’ било фрлено во Црна Река кај кавадаречко Возарци. Настанот се случил во јуни 1913 година, во Тиквешкото востание кое било кренато против српскиот окупатор на Македонија, по протерувањето на Османлиите. - Марча ја набиле на колец и два дена умирала крај реката Црна кај Возарци - раскажува нејзината правнука 76-годишната Босилка Милко ...

Read more

ЦАРОТ KОНСТАНТИН БИЛ ПРВИОТ РИМСКИ ЦАР ШТО БИЛ КРСТЕН

Христијаните денеска го празнуваат споменот на царот Kонстантин Велики и неговата мајка, царицата Елена, кои имаат значајно место во религијата поради нивните заслуги во признавањето и ширењето на христијанството. За овие заслуги Светата црква ги прогласила за светители и рамноапостолни, што значи по значење рамни на апостолите. Царот Kонстантин спаѓа меѓу најзначајните личности во историјата на човештвото, ...

Read more

140 ОД РАЗЛОВЕЧКОТО ВОСТАНИЕ: ПОДГОТОВКАТА НА ВОСТАНИЕТО СЕ ШИРЕЛА ОД УСТА НА УСТА, НО СЕ ЗАЧУВАЛА ВО ТАЈНОСТ

Попознатото Разловечко востание кренато пред точно 140 години, всушност, значи нов почеток на организираната оружена борба на македонскиот народ за национално ослободување и обновување на македонската држава. Според Kонстантин Поп Стојанов, активен учесник во востанието, кој во 1903 година ги објавил своите „Историски белешки“ за овој голем настан, Разловечкото востание немало никакви допирни точки со бугар ...

Read more

ОД НЕПАЛ ДОЈДОА НА СВАДБЕНО ПАТУВАЊЕ И 4 ГОДИНИ ОСТАНАА ВО ШТИП

Не е лесно да си многу далеку од родната земја, на стотици, можеби и илјадници километри без свој сонародник, но полека се адаптираме, во што многу ни помагаат и љубезните штипјани и Македонци. Вака зборуваат Тара Ситоула (36) и неговата сопруга Бриди Упадјаја (28), единствените, како што велат, Непалци во Македонија. Од земјата на Хималаите, највисокиот планински венец во светот, во сончевата Македонија до ...

Read more

БИТОЛА И СОЛУН СЕ НАТПРЕВАРУВАЛЕ КОЈ ПОСВЕЧЕНО ЌЕ ГИ СЛАВИ KИРИЛ И МЕТОДИЈ

Светите браќа Kирил и Методиј како основоположници на словенската писменост и литература се особено важни кај сите словенски народи, а во Македонија нивниот ден почнал да се прославува некаде околу 19 век. Марко Цепенков запишал дека во Прилеп празникот на светите Kирил и Методиј најпрвин бил празник на тутунџискиот еснаф, а кога еснафот се расипал поради Монополот, празникот го присвоил брашнарскиот еснаф ...

Read more

ОД ВИНАРКА, ВЕРА СТАНА ВИНКЛЕРКА НА ЕЛЕКТРОМОТОРИ

Неготинката Вера Арсова завршила училиште за винарски техничар, па 17 години работела како текстилец, а сега е мајсторка за винклување електромотори. Оваа 49- годишна жена вели дека конечно се пронашла себеси во овој занает за кој велат дека е главно машка професија. Со оваа пријатна и ведра жена разговаравме во сервис за винклување електромотори и пумпи и поправка на бела техника во Неготино. Ја прашавме к ...

Read more

МАКЕДОНКА ВО ТРКА ЗА 50.000 ЕВРА НА ГОТВАРСКО ШОУ ВО СЛОВЕНИЈА

Македонката Kатерина Ѓорѓиевска, кулинарски уметник, видеоблогерка и поборник на здравиот начин на живеење е еден од кандидатите за наградата од 50.000 евра во словенечката верзија на планетарното готварско шоу „Мастер-шеф“. Ова е втор настап во реално шоу на Ѓорѓиевска, позната под прекарот Kамала, откако претходно учествуваше во шоуто „Фарма“ во Словенија, каде што и живее. Бидејќи Ѓорѓиевска е веган, неј ...

Read more

140 ГОДИНИ ОД РАЗЛОВЕЧKОТО ВОСТАНИЕ

И 140 години по востанието, во востаничкото Разловци како с` уште да се чувствува неговиот мирис, мирисот на историјата, на која потсетува речиси секое катче во бунтовното село на границата меѓу Малеш и Пијанец. Околу една третина од куќите во селото се изградени пред Разловечкото востание. Во некои с` уште се живее, други се празни, со иселени сопственици и катанци на вратите, трети се распаѓаат од забот н ...

Read more

ИСЕЛЕНИK ИЗГРАДИ НОВ ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ ВО ШТИПСKО

Три автобуси од Штип и стотина автомобили од повеќе градови во Македонија во неделата донесоа околу 500 иселени некогашни жители на Селце и на околните села од лакавичкиот крај, кои присуствуваа на осветувањето на новата црква „Св. Димитриј“ што во родното село ја изгради 68-годишниот Ѓоре Митев, кој со семјеството пред 35 години се иселил во Австралија. Во изградбата на храмот помагаа и муслимани што живеа ...

Read more

© 2017 Матица на иселниците од Македонија

Scroll to top