Јасен сигнал за инвеститорите

Агенцијата „Фич“ го потврди долгорочниот рејтинг на странска валута и на локална валута (ИДРс) на Македонија на „ББ+“. Рејтинг-агенцијата ја намали прогнозата за раст на БДП на 0,5 отсто. „Слабата економија неповолно влијаеше врз буџетот и покажа некои структурни слабости во јавните финансии“, се вели во соопштението на „Фич“. Од агенцијата анализираат дека Македонија има баланс на ниска инфлација, умерен б ...

Read more

Јавен повик за бизнис-придружба на Груевски

Можност за нови бизнис-зделки, надградување на старите врски со странските партнери и барање нови партнери се посочени во јавниот повик на Владата до бизнисмените - за учество во четири роуд-шоуа во наредните два месеца. Kосово, Хрватска, Унгарија и Албанија се бизнис-дестинациите каде што нашите компании ќе можат да си ја испробаат среќата. Ако досега официјално се канеа само стопанските комори, овој пат В ...

Read more

Нов фонд ќе инвестира 15 милиони евра во 14 домашни компании

Со минимален износ од половина милион долари по инвеститор, македонската дијаспора формира фонд за инвестиции во земјава, наречен СЕАФ Македонија 1. Според најавите од учесниците на Глобалниот инвестициски форум во Охрид, се очекува фондот првично да располага со 15 милион долари, од кои 80 проценти веќе се обезбедени. Kако што вели претседателот на фондот и извршен директор на СЕАФ, Хубертус Јан ван дер Ва ...

Read more

СБ: Извештајот Дуинг бизнис потврда дека Македонија врши постојани реформи

Македонија е една од земјите кои најмногу напредуваа во извештајот Дуинг бизнис на светската банка, до 23 местото, и постигна скок кој е невообичаен и кој малку држави успеале да го реализираат, изјави Теа Трумбиќ, од одделението за развој на приватниот сектор во Светската банка. Трумбиќ, која работи на проектот Дуинг бизнис, додава дека резултатите кои Република Македонија ги постигнала се должат на преку ...

Read more

© 2017 Матица на иселниците од Македонија

Scroll to top