БАЛКАНОТ ЌЕ СТАНЕ ЕДНА БЕРЗА?

Ќе се зголеми интересот за акции на македонските компании меѓу регионалните вложувачи, а наши инвеститори преку домашни брокерски куќи ќе може да купат капитал во хрватски, бугарски, српски или словенечки компании. Проектот СЕЕ-линк, регионалната платформа за тргување со акции на повеќе компании од регионот, официјално треба да почне на 29 март, а во десетте македонски брокерски куќи, кои уште на првиот ден ...

Read more

НАРОДНА БАНKА: ГРАЃАНИТЕ ПОЛЕСНО ЌЕ МОЖАТ ДА ОТВОРААТ СМЕТКИ ВО СТРАНСТВО

Македонските граѓани што се на привремена работа во странство над шест месеци, странците што привремено престојуваат во земјава и лицата што покрај македонски имаат и важечки пасош од друга држава полесно ќе можат да отвораат сметки во странство. Новина е и дека резидентите што се физички лица можат средствата од сметката да ги пренесат во Македонија и по истекот на рокот на важност на документот за престој ...

Read more

МАКЕДОНСКО ВИНО И ЗЕЛЕНЧУК НА ПАЗАРОТ ВО СЛОВАЧКА

Македонија и Словачка ќе ја унапредуваат економската соработка, особено во делот на енергетиката, индустријата, земјоделството и инвестициите. За таа цел вчера во Скопје беше потпишан протокол за соработка по одржувањето на првата седница на Мешовитата комисија за економска соработка меѓу двете држави. Од двете страни е оценето дека има голем потенцијал за соработка, кој треба да се интензивира во следниот ...

Read more

УНГАРИЈА ЌЕ ЈА СУБВЕНЦИОНИРА АВИОЛИНИЈАТА БУДИМПЕШТА-СКОПЈЕ

Унгарската влада ќе субвенционира авиолетови од Будимпешта до Скопје и до уште неколку балкански градови. Kако што пишуваат тамошните медиуми, министерството за развој ќе објави во службениот весник на Европската Унија јавен повик за концесии на кој може да се пријават авиокомпании заинтересирани да летаат од унгарскиот главен град до Скопје, Подгорица и до Приштина. Покрај ова, унгарската држава ќе ги подд ...

Read more

10 МИЛИОНИ ЕВРА НА РАСПОЛАГАЊЕ НА ФИРМИТЕ ШТО ЌЕ ВЛОЖАТ ВО ИНОВАЦИИ

Инвестициите во иновативни проекти, со кои бизнисите ќе го обноват процесот на производство што ќе ја зголеми нивната конкурентност, а во иднина ќе влијае и на зголемување на целиот економски развој на земјата, се неопходни. Економските аналитичари и банкарите се согласуваат дека вложувањето во нови машини, нова опрема, на фирмите во иднина ќе им го олесни пристапот и ќе им отвори нови пазарни можности. Во ...

Read more

МАКЕДОНСКИ ЧИСТ МЕД СЕ ПРОДАВА НА МАЛДИВИТЕ И ВО ШПАНИЈА

Нема ништо подобро за здравјето од една лажичка чист планински мед, велат Елена и Огњан Фиданоски од Скопје, кои нашле начин како македонскиот природен мед да стигне до Малдивите, Норвешка, Шпанија и каде с` не. Тоа е навистина охрабрувачки ако се земе предвид дека, освен кошници за мед и мала инвестиција за пакување на медот во кесички, немаат друг трошок. Оваа необична двојка решила од една семејна приказ ...

Read more

РУДАРИТЕ ОЧЕКУВААТ СЕРИОЗЕН И ОДГОВОРЕН ИНВЕСТИТОР

  Првата седница на Собранието на доверители за рудниците за олово и цинк „Злетово“ од Пробиштип и „Тораница“ од Kрива Паланка, која требаше да се одржи вчера во Основниот суд во Штип, е одложена за една седмица кога се очекува да бидат расчистени некои важни прашања за судбината и за иднината на двата рудника што пред три месеци отидоа во стечај со 830 вработени. Собранието треба да одлучува дали рудн ...

Read more

ЗА АВСТРИСКИТЕ ИНВЕСТИТОРИ Е КЛУЧНА ПОЛИТИЧКАТА СТАБИЛНОСТ

Политичката стабилност, борбата против корупцијата и правната сигурност се на врвот на листата очекувања на австриските инвеститори во Македонија за годината што претстои, покажа истражувањето за бизнис-климата што го спроведе Трговското одделение при Австриската амбасада во нашата земја. „Првпат австриските компании во Македонија сметаат дека политичката стабилност е апсолутно на прво место“, истакна Герха ...

Read more

ЗЛАТНИТЕ МОНЕТИ И ЗАПЛЕНЕТИОТ НАКИТ КАКО ЗЛАТНИ ПРАЧКИ ЌЕ СЕ ВРАТАТ ОД ЛОНДОН

Наскоро златните резерви на Македонија ќе се зголемат за уште неколку златни прачки. Во завршна фаза е претопувањето на залихите на златни ковани пари и запленетиот златен накит во монетарно злато, по што по цели десет години ќе се промени количината на златни резерви што Народната банка ги чува во девизните резерви. Од централната банка информираат дека договараат детали за испораката со странска банка, а ...

Read more

МАКЕДОНСКОТО ПРЕТПРИЕМНИШТВО ПРЕТСТАВЕНО ПРЕД ИНВЕСТИТОРИ И БИЗНИСМЕНИ НА СТЕНФОРД

Инвеститори од Калифорнија, бизнисмени, професионалци и студенти, преку Њу Менс Бизнис Акцелераторот, имаа можност да слушнат за претприемничката сцена во Македонија, економските услови и поволностите. Основачот и генерален директор Ирена Чаушевска одржа предавање на Факултетот за инженерство при Стенфорд Универзитетот, воедно најавувајќи дека од оваа есен Њу Менс Бизнис Акцелераторот ќе почне со работа во ...

Read more

© 2017 Матица на иселниците од Македонија

Scroll to top