ОТВОРЕН ТРЕТИОТ САЕМ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ И ПРАКСА „КОНТАКТ“

Петнаесетина домашни и странски компании коишто вработуваат инженери од хардверскотото и софтвреското инжинерство и телекомуникациите со студенти од техничките факултети разгледуваат можности за соработка на третиот Саем за вработување и пракса „Контакт“, што се одржува од денеска на Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ). Саемот е отворен за сите студенти на Универзитетот „Св. Кирил ...

Read more

МОН СО ГРАНТ-ПРОГРАМА ОД 700.000 ЕВРА ЌЕ ГИ ПОВРЗУВА УЧИЛИШТАТА СО КОМПАНИИТЕ ВО ЗЕМЈАВА

Министерството за образование и наука во соработка со Светска банка преку „Проектот за развој на вештини и поддршка на иновации“, започнува со реализација на грант-програма вредна 700.000 евра, чија цел е поврзување на јавните средни стручни училишта со малите, средните и големи компании во земјата. Целта е подобрување на практичната настава и вештините за вработување на учениците. Оваа програма денеска ја ...

Read more

ИЛЈАДНИЦИ МАКЕДОНЦИ ЗЕМААТ СТОТИЦИ ЕВРА ПЕНЗИЈА ОД ГЕРМАНИЈА, АВСТРИЈА, ШВАЈЦАРИЈА, АВСТРАЛИЈА, KАНАДА

Германија, Австрија, Швајцарија, Италија, Србија, Австралија, Kанада, како и земјите од нашето опкружување се најчестите места од каде што илјадници македонски пензионери земаат странска пензија. Kај некои се брои во илјадници евра, во зависност од стажот што го оствариле надвор од земјава, а кај некои се симболични суми, но сепак, добар додаток на македонската пензија. Бројот на „странски пензионери“ во зе ...

Read more

МАКЕДОНСКИТЕ РЕЗЕРВИ ВО ЗЛАТО ЗА ДВА МЕСЕЦА ПОВИСОКИ ЗА 33 МИЛИОНИ ЕВРА

Нешто над 245 милиони евра вредело златото што Македонија го чува во девизните резерви на крајот од февруари годинава. Сумата е за 22 милиона евра повисока отколку во месецот претходно, а за дури 33 милиони евра ако се споредува со крајот на минатата година. Македонија чува во резервите 6,8 тони злато, а висината варира со оглед на цената на благородниот метал на пазарот. Во меѓувреме, вчера златото го запи ...

Read more

ПРОГЛАСЕНИ НАЈУСПЕШНИТЕ МЕНАЏЕРКИ

Дваесет жени од Македонија и од дијаспората и годинава, традиционално, беа прогласени за најуспешни менаџерки од агенцијата „Марили“. Целта на изборот за најуспешни жени менаџерки е поддршка и афирмација на жената во бизнисот, на нејзината лидерска позиција во менаџирањето во компаниите, но и во општеството воопшто, потенцираат од агенцијата. Изборот секоја година се врши врз основа на утврдените критериуми ...

Read more

ЗА ПОРАСТ СЕ ПОТРЕБНИ КРЕДИТИ, НО И ДОБРИ ПРОЕКТИ

Банките во Македонија се подготвени да ги поддржат фирмите, но треба да се има предвид дека за позначаен економски раст покрај кредити, потребни се и добри проекти и идеи, велат банкарите. Според економистите, пак, банките кај нас се' уште се во фаза кога се борат да ги привлечат добрите компании да станат нивни клиенти, но во иднина треба да се очекува и похрабро да влезат со нудење проекти кои би ги финан ...

Read more

ЕПИР СЕ ПРЕСТАВИ ВО МАКЕДОНИЈА

За првпат еден грчки регион надвор од Солун, Епир, денеска ги презентираше своите туристички потенцијали пред туристичките агенции во Македонија. Гувернерот на периферијата на Епир, Александрос Кахриманис изјави дека на овој потег ги мотивирал бројот на туристи што од нашата земја доаѓаат последните години во регионот, заблагодарувајќи им се на нашите граѓани што, како што рече , и покрај тешкотиите со кои ...

Read more

ТАВ И ВИЗЕР СО НОВИ ЛИНИИ ОД СКОПСКИОТ АЕРОДРОМ ДО БЕРЛИН, КОПЕНХАГЕН И БРАТИСЛАВА

Со церемонија на сечење торта, ТАВ Македонија и Визер го одбележаа отворањето на трите нови линии од скопскиот аеродром ,,Александар Велики'' до Берлин, Копенхаген и Братислава, чии први летови почнаа во изминатите седум дена, односно на 21, 22 и 28 март, соодветно. „Со почетокот на пролетта приредуваме нови изненадувања за нашите патници. Со воведувањето на трите нови линии од аеродромот ,,Александар Велик ...

Read more

МОЖНОСТ ЗА ТРГУВАЊЕ СО 400 АКЦИИ НА ТРИ БЕРЗИ

Инвеститорите од трите земји веќе можат да купуваат акции од компании од Македонската, Бугарската и од Хрватската берза. Ова следува откако вчера официјално почна да работи единствената платформа за тргување со хартии од вредност СЕЕ Линк. Првиот човек на Македонската берза, Иван Штериев, очекува дека оваа платформа ќе ги врати странските портфолио инвеститори на нашиот пазар на капитал, кои, како што нагла ...

Read more

ДИВИДЕНДИТЕ НОСАТ СОЛИДНИ ПРИНОСИ

Само осум компании кои котираат на Македонската берза до сега најавија дека дел од добивката ќе ја поделат и за дивиденда. Во наредниот период се очекува тоа да го направат уште неколку фирми, кои традиционално исплаќаат дивиденда за своите акционери. Според брокерите, годинава не треба да се очекува некое поголемо изненадување, имајќи ги предвид финансиските извештаи за работењето на македонското стопанств ...

Read more

© 2017 Матица на иселниците од Македонија

Scroll to top