ССК учествуваше на форумот „Еден појас, еден пат“ во Пекинг

Пекинг, 15 мај, 2017 - 12:27 Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК) промовираше договор во рамки на членството во Интернационална трговска комора на Патот на свилата (Silk Road Chamber of International Commerce – SRCIC), која има цел и работи на промовирање на кинескиот проект за инфраструктурно и за економско поврзување на Азија, Европа, Африка и на Блискиот Исток. „Со ова и официјално се отвараат ...

Read more

Од утре во оптек новите апоени од 200 и 2.000 денари

Одлуката за издавање книжни пари во апоени од 200 и 2.000 денари произлегува од реално согледаната потреба за ребалансирање на постоечката апоенска структура на книжните пари во оптек, соопшти Народна банка. Од утре, 15-ти декември, ќе бидат пуштени во оптек книжни пари во нови апоени од 200 и 2.000 денари, а ќе бидат повлечени банкнотите од 5.000 денари. Одлуката за издавање книжни пари во апоени од 200 и ...

Read more

ИЗВОЗОТ ОД ТИРЗ ЗГОЛЕМЕН ЗА НАД 28 ПРОЦЕНТИ

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, заедно со економскиот тим на партијата одржа состанок на комисијата на ВМРО-ДПМНЕ за привлекување странски инвестиции на кој беа разгледувани повеќе теми и области поврзани со странските инвестиции, извозот од зоните, поддршката на странските и домашните компании, зајакнување на соработката со бизнис секторот, како и статусот на повеќе конкретни проекти кои се од ...

Read more

МНОГУ БЕНЕФИЦИИ, НЕДОВОЛНО СТРАНСКИ ИНВЕСТИЦИИ

Дали македонските фирми треба да уживаат еднакви бенефиции какви што важат за странските компании во економските зони? Ова прашање често се актуализира од страна на домашните фирми кои реагираат до надлежните институции поради нееднаквиот третман. Истото мислење го делат и граѓаните, што се потврди во повеќе досегашни истражувања и анкети, според кои домашните фирми сакаат исти ослободувања за полесно да го ...

Read more

МАКЕДОНИЈА ПОДГОТВЕНА ЗА „АУТСОРСИНГ“ НА ИТ И БИЗНИС-УСЛУГИ

Македонија е подготвена и веќе обезбедува аутсорсинг-услуги за многу домашни и светски компании и институции. Тоа е заклучокот од панел-дискусијата „Македонија како аутсорсинг-дестинација“, дел од меѓународната конференција за применети интернет и информатички технологии што се одржа во Битола. Учесниците на панел-дискусијата се осврнаа на подготвеноста на институциите, бизнисот и луѓето во Македонија да со ...

Read more

ЛИБАНСКИ КОМПАНИИ ЗАИНТЕРЕСИРАНИ ЗА СОРАБОТКА СО МАКЕДОНИЈА

- Либанските бизнисмени се заинтересирани за почнување трговија и извоз со македонски компании, изјави Самир Софан, претседател на Либанско-македонскиот совет на бизнисмени во Либан, по вчерашната средба организирана во Стопанската комора на Македонија. Либански компании за недвижности, туризам, алтернативни извори на енергија, производство и извоз на прехранбени производи и земјоделство и македонски компан ...

Read more

ДВЕ ВИНА НА „ТИКВЕШ“ НАГРАДЕНИ ВО ФРАНЦИЈА

Виното на „Тиквеш“, „александрија розе“ 2015, освои златен медал на годинешниот натпревар „Цитаделес ду вин“ што по 16. пат се одржа во Бордо, Франција. На истиот натпревар, белото вино „совињон бланк спешл селекшн“ од последната берба доби сребрен медал. На винскиот натпревар, 60 вински судии имаа можност да оценуваат над 1.200 различни вина од 29 земји од светот. Доделени се вкупно 143 златни и 147 сребре ...

Read more

ДВЕ АВСТРИСКИ КОМПАНИИ ЗАИНТЕРЕСИРАНИ ЗА ИНВЕСТИЦИИ ВО МАКЕДОНИЈА

Две австриски компании се заинтересирани за конкретни инвестиции во Македонија. Едната е од областа на осигурувањето, а другата планира отворање Регионален центар за услуги. Според Герхард Шлатл од трговското одделение на австриската амбасада во Скопје, с` уште е рано да се соопштат детали за инвестициите, но извесно е дека компаниите нема да вложат во слободните економски зони. - И покрај актуелната полити ...

Read more

ТУРКИШ ЕРЛАЈНС ГИ ЗАЈАКНУВА КАПАЦИТЕТИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА

Туркиш ерлајнс ја интензивира соработката во Република Македонија. Во рамки на својата стратегија од денеска во Скопје компанијата отвори нова канцеларија за своите услуги. Во Македонија се присутни 18 години. - Почнавме во 1998 година со два лета неделно, а денес благодарение на добрата соработка имавме интензивен раст на бројот на патници и достигнавме два лета дневно, рече на отворањето на канцеларијата ...

Read more

ОПАЃА ТРГОВИЈАТА СО СОСЕДИТЕ

Драстично се намалува трговската размена меѓу Македонија и соседните земји. Ако пред десетина години во вкупната трговија што ја имаме со светот, размената со државите на ЦЕФТА зафаќаше околу 40 проценти, во последните две години таа се сведе само на 11 отсто. Тоа, според Стопанската комора на Македонија, укажува на фактот дека се' уште постојат голем број бариери за полесен проток на стоки и услуги кои тре ...

Read more

© 2017 Матица на иселниците од Македонија

Scroll to top