Почна Страдалната – Страстната – Велика седмица

Последната седмица пред Велигден (Пасха) е Страдална или Страстна седмица, Седмица на маките (страст е црковно-словенски збор и значи: мака, страдание). Страдалната седмица ја претставува последната седмица од Христовиот живот на земјава. Таа е недела на страданијата Господови. Сè е во спомен на последните денови од земниот живот на Спасителот наш Господ Исус Христос: Неговите страдања, смртта и погребениет ...

Read more

Иванов во интервју за ХТВ: Државниот интерес е приоритет при секоја моја одлука

Сите албански политичари кои поаѓаат од интересите на Република Македонија се конструктивни соговорници и секој што поаѓа од интересите на граѓаните што живеат во Македонија. За се има решение ако се разговара, ако има дијалог. Ако вие немате дијалог, како ќе дојдете до решение. За се треба да се разговара, па и за сите прашања што тие сега ги отвораат со платформата. За се треба да се разговара, но да се з ...

Read more

Односите меѓу Македонија и Србија се стабилни

Интервју на Заменик-претседателот на Владата на Република Македонија и министер за надворешни работи, Никола Попоски за Магазинот Српска Економија Заменик-претседателот на Владата на Република Македонија и министер за надворешни работи Никола Попоски оцени дека регионалната соработка има голем потенцијал. Македонија со интензивен економски развој го обезбеди 6. место во извештајот „Дуинг Бизнис“ на Светскат ...

Read more

По СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ го предава македонскиот народ и држава

Уште во 2010 година писателот Блаже Миневски го објави романот „Свирци“, во кој преку симболичен Оркестар за погреби  во состав:  зурлаџијата (Киро Глигоров), шупелкарот (Бранко Црвенковски), тамбурашот (Љубчо Георгиевски), тапанарот (Никола Груевски) и свирачот на дудук (Зоран Заев), видовито го оцрта крајот и погребот на македонската држава. Да биде уништена цела држава за 26 години е голема работа и напо ...

Read more

МАКЕДОНСКА ЗАЕДНИЦА ВО ШВАЈЦАРИЈА: ПРОТЕСТ ЗА УНИТАРНА МАКЕДОНИЈА ПРЕД ОБЕДИНЕТИТЕ НАЦИИ ВО ЖЕНЕВА!

24 февруари 2016 година, Женева, Швајцарија - Македонците во Швајцарија на 26 февруари 2017 година (недела) со почеток во 12 часот, ќе одржат мирен протест на плоштадот пред зградата на Обединетите Нации во Женева. Организатори на мирниот протест се органиазциите “Рефрама“ од Женева, Македонското друштво “Александар Македонски“ од Ивердон, органиѐцијата “Македонска Дијаспора“ од Лозана и Македонското училиш ...

Read more

Софиски антимакедонски акорди

Антимакедонизмот е патентиран како бугарска национална доктрина, која еден век се усовршува, без разлика што од медицински аспект анализирана, ги содржи сите симптоми на класична ступидарија. Кога ќе се каже „бугарската“ човек несакајќи се вовлекува во непријатна позиција, одредена карактеристика да ја воопшти и да ја прикачи на сите припадници на тој наш источен сосед. Уште повеќе ако таа е со негативна ко ...

Read more

Седумдесетти роденден на Друштвото на писателите на Македонија

Друштвото на писателите на Македонија денеска одбележува 70 години постоење. На денешен ден во 1947 година ДПМ е формирано како професионално здружение на писателите од Македонија од страна на: Васил Иљоски, Блаже Конески, Ристо Крле, Славко Јаневски, Владо Малески, Димитар Митрев, Иван Точко и Ацо Шопов. За прв претседател на ДПМ бил избран Блаже Конески. Македонската писателска асоцијација има 540 членови ...

Read more

ВЛАХOВ-МИЦОВ МУ ПИША НА ИВАНОВ: Имате обврска да не им давате мандат на партии што се спремаат за уништување на државата

Според него, моментално претседателската институција во Република Македонија е последната препрека пред уништувањето на македонската држава Професорот Стефан Влахов-Мицов испрати писмо до претседателот Ѓорге Иванов во кое нагласува дека шефот на државата е должен да го штити Уставот и дека по ниедна цена не смее да им дава мандат на индивидуи и партии што се спремаат за уништување на македонската држава. Сп ...

Read more

Колумна на Сотир Костов: Државници, напред! Лажговци – стоп!

Измамници и лаги во политиката Kаква е оваа ситуација? Ова веќе не го бидува. Нешто мораме да менуваме. За државник кој најдоследно го спроведува(не го толкува) Уставот на Република Македонија, и ја спасува државата од разни домашни прекројувачи на територии, преуредувачи на уставниот систем, од луѓе кои по секоја цена сакаат да ја приграбат власта, а не го добиле мнозинството од граѓаните – значи за Ѓорге ...

Read more

Нема мандат за уништување на Македонија

Неслучајно Уставот дава широки ингеренции на Претседателот при создавањето на Владата. Според чл. 90, Претседателот има обврска да го даде мандатот на партијата, која има мнозинство во Собранието, но според член 84 „Претседателот на Република Македонија го определува мандаторот за состав на Владата на Република Македонија“. Каква улога има Претседателот на Република Македонија? Член 79 од македонскиот Устав ...

Read more

© 2017 Матица на иселниците од Македонија

Scroll to top