Почнаа 56. Струшки  вечери на поезијата

Почнаа 56. Струшки вечери на поезијата

Со традиционално садење дрво и со поетско читање во чест на добитникот на „Златниот венец“ - Чарлс Симиќ, вечерва почнаа 56. Струшки вечери на поезијата. По официјалното отворање ш ...

27. Генерално собрание на СМК

27. Генерално собрание на СМК

Во сабота, на 5-ти август се одржа 27. Генерално собрание на Светскиот Македонски Конгрес (СМК) во Големата сала на Музејот на македонската револуционерна борба во Скопје. На него ...

Традиционална Семакедонска средба во потпелистерското село Трново

Традиционална Семакедонска средба во потпелистерското село Трново

Матицата на иселениците од Македонија, Здружението на Македонците од Егејскиот дел на Македонија-Битола, Сојузот на Македонците од Егејот-Македон и Светскиот македонски конгрес ден ...

„Биографија низ фотографија“ – изложба за Ченто во Прилеп

„Биографија низ фотографија“ – изложба за Ченто во Прилеп

По повод 60 години од смртта на Методија Андонов Ченто (24 јули 1957), првиот претседател на Президиумот на АСНОМ, синоќа во ликовната галерија на Домот на културата „Марко Цепенко ...

Од „Александар Велики“ ќе се лета кон Малта, Рим и Векше – Шведска

Од „Александар Велики“ ќе се лета кон Малта, Рим и Векше – Шведска

Нискобуџетната авиокомпанија „Визер“ од денеска ќе лета кон три нови дестинации од скопскиот аеродром „Александар Велики“. Два пати неделно од Скопје ќе сообраќаат авиони кон Малта ...

Еспресо во Трст

Еспресо во Трст

Изборот на Трст за самитот на ЕУ и Западен Балкан имаше голема симболика. Но, додека во Трст се пиеше прочуеното еспресо, Ципрас и Вучиќ во Солун ја обновуваа познатата трансверзал ...

© 2017 Матица на иселниците од Македонија

Scroll to top